schwob_logo

marcel
actie
De VPRO en Schwob

De VPRO en Schwob

Luister naar de verhalen achter de boeken

In de podcast Lees dees belicht Anton de Goede maandelijks een Schwob-boek van meerdere kanten met journalisten, vertalers, lezers en critici. Waarom werd een boek vergeten? Waarom is het omstreden? Hoe kun je dit boek plaatsen in zijn tijd, in zijn taal?

Abonneer je op de podcast

Alle afleveringen zijn te beluisteren op http://www.vpro.nl/leesdees. Nog makkelijker is het om zich te abonneren. Je kunt je direct gratis op Lees Dees abonneren via iTunes, Stitcher of via de RSS-feed. Dan komt automatisch de nieuwe aflevering maandelijks binnen.

2018

In 2018 staan tien afleveringen gepland die ook steeds bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 worden uitgezonden. De eerste aflevering van 2018 over De brug der dromen van Junichiro Tanizaki kun je vanaf februari beluisteren, bij Nooit Meer Slapen staat deze podcast gepland op 3 februari.

2017

Aflevering 1: De rode anjer

De eerste aflevering gaat over het boek De rode anjer van de Italiaanse schrijver Elio Vittorini (1908-1966), dat ons meeneemt naar de zomer van 1924 op Sicilië. We horen in deze aflevering vertaalster Emilia Menkveld en schrijver Ernest van der Kwast over het boek dat blaakt van jeugdige opstandigheid, zomerse geuren en seksueel verlangen.

Aflevering 2: Het verlaten land

De tweede aflevering gaat over het boek Het verlaten land van de Algerijnse schrijver Mouloud Mammeri (1917-1989). Het speelt zich af in het Kabylische bergdorp Tasga waar wij kennis maken met Mokrane, Aazi en hun vriendengroep. Anton de Goede spreekt in deze aflevering met schrijver Asis Aynan, docente Annelies Schulte Nordholt en studente Callas Nijskens.

Aflevering 3: Trein naar Pakistan

De derde aflevering gaat over het boek Trein naar Pakistan van de Indiase schrijver Khushwant Singh (1915-2014).Trein naar Pakistan vertelt het diepmenselijke verhaal over een eeuwenoude dorpsgemeenschap die binnen enkele dagen uit elkaar wordt gescheurd. De schrijvers Casper Luckerhof en Alexander Reeuwijk, en boekverkoopster Margriet Hesseling vertellen in deze aflevering over Singh's onthutsende roman.

Aflevering 4: De fikser

De vierde aflevering gaat over het boek De fikser van de Joods-Amerikaanse schrijver Bernard Malamud (1914-1986). Dit boek gaat over de Joodse Rus Jabov Bok, die zichzelf 'de fikser' noemt omdat hij leeft van het reperaren van zo'n beetje alles. Op een gegeven moment wordt hij onterecht beschuldigd van de moord op een jongen. Zonder proces belandt hij in de gevangenis en hij weigert te bekennen, ook al wordt hij gemarteld. In deze podcast horen we Theo Hakkert, criticus van Tubantia, en Sigrid van Dieren, een lezeres met een bijzondere band met het boek.

Aflevering 5: De ontscheping

De vijfde aflevering gaat over het omstreden boek De ontscheping van de Franse schrijver Jean Raspail (1925). In deze verontrustende roman vertrekken een miljoen Indiase vluchtelingen naar Europa. De enorme vloot zet koers naar de Franse kust. Dit betekent het begin van de ondergang van de westersche beschaving. Floor Rusman, redacteur van NRC Handelslad, cultuurfilosoof Arnold Heumakers en Caspar Thomas, redacteur van De Groene Amsterdammer, geven hun visie op dit boek.

Aflevering 6: De jaren

De zesde aflevering gaat over het boek De jaren van de Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941). Dit was haar voorlaatste roman, die in 1937 in Engeland en de Verenigde Staten uitkwam. De eerste Nederlandse vertaling is pas dit jaar verschenen. De roman bestaat uit momentopnames. Ze zijn te vergelijken met ons eigen leven: sommige jaren herinneren we ons heel goed, anderen zijn we bijna helemaal vergeten. Anton de Goede interviewt columnist Elsbeth Etty, schrijver Rob van Essen en de vertaalster, Barbara de Lange.

Aflevering 7: Kamp

De zevende aflevering gaat over het boek Kamp van de Oostenrijks-Russische schrijfster Angela Rohr (1890-1985). Zij schreef het al in 1965, maar de roman verscheen pas in 2015. Als een vrouw in 1942 in een strafkamp van de Russische goelag gebracht wordt, komt ze terecht in een wereld die losstaat van alle normaliteit. Ze werkt als arts in de lazaretten (veldhospitaals), bijna zonder medicijnen of bruikbare instrumenten. Ze is evenzeer aan kou en honger uitgeleverd als aan de genadeloze kamphiërarchie. Via koele observaties schetst Angela Rohr een genadeloos portret van het goelagsysteem, waarin sommigen ondanks alles hun menselijkheid behouden. In de podcast horen we boekverkoper Maartje Kroonen, Ruslandkenner Nanci Adler en schrijver/vertaler Guido Snel.

Over de maker Anton de Goede

Nadat De Goede in 1975 de middelbare school in IJmuiden verliet, werd hij boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel aan het Amsterdamse Spui. Sinds 1988 werkte hij als redacteur en eindredacteur bij de VPRO Gids en als presentator en maker van programma’s als Het Gebouw, VPRO’s Marathoninterviews, Brands met Boeken, De Avonden en Nooit Meer Slapen. Inmiddels is hij redacteur van het documentaireprogramma Radio Doc (VPRO/NTR) en verantwoordelijk voor het radiodrama dat bij de VPRO wordt uitgezonden.