schwob_logo

marcel
actie
Gabriele d’Annunzio - De schoonheid van de nacht

2018 | De Arbeiderspers | € 29,99 | paperback, 480 blz. | vertaald door Jan van der Haar

Gabriele d’Annunzio

De schoonheid van de nacht (De Arbeiderspers)

Boek

Gabriele d’Annunzio, bijgenaamd de ‘Profeet’, is de vader van de moderne Italiaanse letterkunde. Zijn leven was even geruchtmakend als zijn werk.

Hij was schrijver, dichter, journalist en politicus, maar bovenal een dwarse dandy die zich liet leiden door esthetische principes. Hij hield van schoonheid, vrouwen en zijn vaderland. In de Eerste Wereldoorlog speelde hij een heldenrol in het Italiaanse leger.

In De schoonheid van de nacht verschijnen drie egodocumenten nu voor het eerst in Nederlandse vertaling: Solus ad solam (1908), het dagboek over de psychose van zijn toenmalige vriendin, gravin Giuseppina Mancini; het dagboek Nocturne (1916), dat hij letterlijk blind schreef nadat hij tijdens WO I met zijn gevechtsvliegtuig was neergestort; en een fragment uit zijn memoires Het geheime boek (1922). De teksten in De schoonheid van de nacht werden geselecteerd, vertaald en van een inleiding voorzien door Jan van der Haar.

Biografie

Gabriele d'Annunzio

Gabriele d’Annunzio (1863-1938) was dichter, journalist, romancier, toneelschrijver en politicus. Met de dichtbundels Primo vere en Canto novo vestigde hij meteen zijn naam als heroïsche literatuurvernieuwer. In Nederland verschenen eerder o.a. zijn romans Kind van de lust (1889), De triomf van de dood (1894) en Het grote vuur (1900).

Vertaler

Jan van der Haar

Jan van der Haar is gerenommeerd vertaler van met name Italiaanse literatuur en dichter. Hij vertaalde werk van o.a. Curzio Malaparte, Giorgio Bassani, Monaldi & Sorti en Antjie Krog.

Jan Anne van der Haar (1960) studeerde Nederlands en Italiaans aan de Universiteit Utrecht en is sinds 1992 beëdigd vertaler Italiaans. Na jaren als docent aan diverse taleninstituten in Utrecht, Amersfoort, Baarn, De Bilt en Den Haag is hij sinds 1999 fulltime actief als literair vertaler Italiaans.

Met Robert Dorsman vertaalt hij incidenteel Zuid-Afrikaanse poëzie, met name die van Antjie Krog. Daarnaast schrijft hij zelf gedichten, die hij publiceerde in literaire tijdschriften als De Tweede Ronde, Bunker Hill en Passionate Magazine. Hij publiceerde twee dichtbundels: Vrolijk scheppen (2012) en Ouderliefde (2014).

Jan van der Haar is lid van de Vereniging van Letterkundigen (VvL) en van PEN-Centrum Nederland. Van 2005 tot 2010 was hij redacteur van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht).

Reacties

'De schoonheid van de nacht is een staaltje zelfverheerlijking, maar desalniettemin indringende literatuur.'
Lees hier verder
                                                           -Merijn de Boer, De Groene Amsterdammer

'De beknopte alinea’s zorgen voor vaart in dit prachtige boek: daardoor wordt het niet monotoon en verdraagt het de zware thema’s. De zinnen zijn van geringe lengte en lijken eenvoudig, maar schijn bedriegt, want de zinnen staan onder hoogspanning. Deze zijn namelijk meerlagig door de correspondentie van de verschillende indrukken.'
Lees hier verder
                                                                                   - Koen Schouwenburg, Tzum

'Lees je de biografische schets in De schoonheid van de nacht door het vertaaltalent Jan van der Haar, dan duizelt het je: d’Annunzio was onvermoeibaar in de weer met de literatuur en de liefde.'
Lees hier verder
                                                                               - Jeroen Vullings, Vrij Nederland

'Tot het meest fenomenale werk behoort Nocturne, geschreven tijdens een ziekbed in 1916, toen D’Annunzio als gevolg van een ongeluk twee maanden lang blind was. De sensitieve verkenningen van de schrijver worden intensiever en tastbaarder.'
                                                                             Publishers Weekly over Nocturne