schwob_logo

marcel
actie

Schwob-acties

Elk jaar vraagt Schwob in samenwerking met de deelnemende boekhandels en uitgeverijen uw speciale aandacht voor acht tot tien recent uitgegeven literaire klassieken. Een overzicht van de acties vindt u op de voorbij-pagina.

Over de actie in 2017

Tien uitgeverijen, honderd boekhandels en Schwob presenteren gezamenlijk de tien mooiste en meest bijzondere boeken uit de twintigste eeuw. 2017 wordt een jaar vol ontdekkingen!

Tien vertaalde meesterwerken, waarbij je er als lezer van op aan kan dat het niet alleen goede verhalen zijn, maar dat ze je ook in aanraking brengen met onverwachte vergezichten en vreemde kusten:  van de straten in New York tot een dorp in India.

Onze blik wordt verruimd tijdens deze leesavonturen, waarbij de lezer in feite op reis gaat. Een reis in een veranderende wereld, naar vreemde landen, waar oorlog en onrecht plaatsvinden, waar gevlucht wordt of geschuild  – want dat is van alle tijden.

Wat doet Schwob als er geen actie is?

Schwob gaat op zoek naar must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: vergeten klassiekers, cultboeken, en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld. Kortom: boeken die zo goed zijn, dat je ze niet wilt wegleggen. We zoeken de Reve van Hongarije, de Haasse van Italië, de Salinger van Scandinavië, de Kerouac van Polen. Daarvoor vragen wij mensen overal op de wereld  naar hun favoriete boeken, naar de boeken die hun kijk op de wereld hebben veranderd. En die titels dragen we dan bij Nederlandse uitgevers aan.

Waar komt de naam Schwob vandaan?

Marcel Schwob

Marcel Schwob (1867-1905) was Frans schrijver en vertaler. Hij ontdekte Robert Louis Stevenson, wiens werk hij introduceerde in Frankrijk. Oscar Wilde, Paul Valéry en Alfred Jarry droegen werk aan hem op: hij was een spil in de literaire salons van zijn tijd. Daarom is hij de inspiratie voor het initiatief Schwob – nieuwsgierig naar literatuur uit alle windstreken.

Laat een Schwob-tip achter

Volg ons op facebook en twitter en schrijf je in voor onze nieuwsbrief op www.schwob.nl waar je ook zelf een Schwob-tip kunt achterlaten om hem aan deze lijst aan toe te voegen.

Schwob wordt ondersteund door vertalers, uitgevers, boekhandelaren, literatuurfondsen en literaire organisaties, door tientallen schrijvers en lezers, waarvoor veel dank.