Jetta Carleton

Jetta Carleton (1913-1999) was een flamboyante dame met een carrière in de New Yorkse tv- en reclamewereld van de jaren vijftig en zestig. Haar klassieker Het bloeien van de avondwinde speelt zich af in de landelijke wereld van haar jeugd: een kleine boerengemeenschap in de weelderige heuvels van Missouri.

Carleton werd in 1913 geboren in Holden. Missouri, een dorpje met 500 inwoners. Haar geboortehuis was een boerderij, midden op het platteland, zonder stromend water: het huis van de familie Soames in het boek is erop gemodelleerd. Na haar studie aan de universiteit van Missouri werd Carleton lerares, daarna werkte ze als schrijfster voor de radio in Kansas City en vervolgens vertrok ze naar New York, waar ze jarenlang als tv-copywriter voor reclamebureaus werkte.

Elke zomer keerden zij en haar man in hun sportauto terug naar het huis van haar ouders waar dan ook haar oudere zussen terugkeerden. Eigenlijk net als Mary Jo, de jongste dochter in Het bloeien van de avondwinde, die duidelijk op Carleton zelf is gebaseerd. Op latere leeftijd opende Carleton met haar man een klein uitgeverijtje in Santa Fe, New Mexico. Ze overleed in 1999. Het bloeien van de avondwinde bleef haar enige roman; ze ontving er talloze prijzen voor.