Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers

Schwob

Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en selecteert elk jaar in samenwerking met de deelnemende boekhandels en uitgeverijen een twintigtal recent uitgegeven literaire klassiekers uit de wereldliteratuur.

Reacties

Over de titels die we bespreken en de avonden die we helpen te organiseren wordt veel geschreven en gezegd. We verzamelden de leukste reacties voor u.

Over Schwob in de boekhandel

Vier keer per jaar selecteert Schwob voor u de recente herontdekkingen die wij tot de mooiste boeken rekenen die er zijn.   

Vertaalde meesterwerken, boeken die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Het levensverhaal van een Colombiaanse kunstenares, het Tsjechische mysterie van het neergestortte vliegtuig of een onbekend pareltje van de welbekende Virginia Woolf; Schwob neemt u mee door de tijd en de wereld. We focussen in lezingen op Japanse literatuur van vóór Murakami of op de Afro-Amerikaanse literatuur sinds de Harlem Renaissance tot James Baldwin.

Onze blik wordt verruimd tijdens deze leesavonturen, waarbij de lezer in feite op reis gaat. Een reis in een veranderende wereld, naar vreemde landen, waar oorlog en onrecht plaatsvinden, waar gevlucht wordt of geschuild  – want dat is van alle tijden.

Wat doet Schwob als er geen actie is?

Schwob gaat op zoek naar must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: vergeten klassiekers, cultboeken, en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld. Kortom: boeken die zo goed zijn, dat je ze niet wilt wegleggen. We zoeken de Reve van Hongarije, de Haasse van Italië, de Salinger van Scandinavië, de Kerouac van Polen. Daarvoor vragen wij mensen overal op de wereld  naar hun favoriete boeken, naar de boeken die hun kijk op de wereld hebben veranderd. En die titels dragen we dan bij Nederlandse uitgevers aan.

Waar komt de naam Schwob vandaan?

Marcel Schwob

Marcel Schwob (1867-1905) was Frans schrijver en vertaler. Hij ontdekte Robert Louis Stevenson, wiens werk hij introduceerde in Frankrijk. Oscar Wilde, Paul Valéry en Alfred Jarry droegen werk aan hem op: hij was een spil in de literaire salons van zijn tijd. Daarom is hij de inspiratie voor het initiatief Schwob – nieuwsgierig naar literatuur uit alle windstreken.

Laat een Schwob-tip achter

Volg ons op facebook en twitter en schrijf je in voor onze nieuwsbrief op www.schwob.nl waar je ook zelf een Schwob-tip kunt achterlaten om hem aan deze lijst aan toe te voegen.

Schwob wordt ondersteund door vertalers, uitgevers, boekhandelaren, literatuurfondsen en literaire organisaties, door tientallen schrijvers en lezers, waarvoor veel dank.

Onze partners

Uitgeverijen

Senia

De Schrijverscentrale

Logo Schrijverscentrale

Wilt u een vertaler van een boek uit deze lijst uitnodigen voor uw leesclub? Als u leesclub minstens 10 en maximaal 20 leden telt, kan dat telkens voor het boek van de maand voor het speciale tarief van 100 euro. U kunt daarvoor opnemen met De Schrijverscentrale, volwassenen@deschrijverscentrale.nl of tel. 020 820 26 50. Ook boekhandels kunnen vertalers uitnodigen; voor hen geldt het reguliere basistarief.