schwob_logo

marcel
actie
Leesclub

Agenda

Leesclubs, lezingen en Schwob-presentaties

Hier vindt u een agenda met de leesclubs en presentaties over Schwob-boeken door het hele land. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Leesclub 'De Vriendt keert terug' van Arnold Zweig bij boekhandel 't Pakhuys

20 september 2021, Boekhandel 't Pakhuys, Edam

Op een mooie zomeravond in 1929 wordt Thora-geleerde, jurist en schrijver Jitschak Jozef de Vriendt in Jeruzalem doodgeschoten. Het is een aanslag in tijden van een uiterst gespannen politieke situatie. Vooral de Joodse internationale pers wijst al snel met de beschuldigende vinger: met de onbetrouwbare Arabieren is geen zaken te doen. Maar Mr Irmin, baas van de geheime dienst bij de Britse mandaathouder, heeft andere vermoedens.

Onder leiding van schrijver Alexander Reeuwijk bespreken we vandaag de roman van Arnold Zweig, die hij baseerde op het verhaal van Jacob Israel de Haan. 

Deel 2 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' in Edam

31 mei 2021, online

Alexander Reeuwijk leidt de vierdelige leesclub over de eerste vertaling van 'Jahrestage' van Uwe Johnson bij boekhandel 't Pakhuys in Edam. Dit deel vindt online plaats, maar na de zomer zien we elkaar weer in Edam. Vandaag gaat het over deel 2 - de Tweede Wereldoorlog. 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

Geweest

Deel 4 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' bij boekhandel Pantheon

25 mei 2021, online

De laatste aflevering alweer van de leesclubreeks bij boekhandel Pantheon in Amsterdam over de vertaling van 'Jahrestage' van Uwe Johnson. Met hartelijke dank aan Saskia Meijs die ons fantastisch door de vier delen heeft geleid! 

Leesclub over 'Domein van licht' bij Boekhandel 't Pakhuys

19 mei 2021, online

In Edam vinden er bij Boekhandel 't Pakhuys regelmatig Schwob-leesclubs onder leiding van schrijver Alexander Reeuwijk plaats. Vanavond staat in het teken van 'Domein van licht' van de Japanse schrijfster Yuko Tsushima, een titel uit de Schwob winterselectie 2020/21. 

Deel 3 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' bij boekhandel Pantheon

11 mei 2021, online

Onder leiding van Saskia Meijs van de Roode Bioscoop bespreken we vandaag deel 3 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' van de Duitse schrijver Uwe Johnson. In deze vierdelige leesclubreeks van boekhandel Pantheon in Amsterdam staat om de twee weken een deel uit het 1.600 pagina tellende werk centraal. 

Deel 2 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' bij boekhandel Pantheon

20 april 2021, online

Onder leiding van Saskia Meijs van de Roode Bioscoop bespreken we vandaag (het datum is niet voor niets gekozen) deel 2 van 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' van Uwe Johnson. Vandaag komt uitgever Menno Hartmann op bezoek om over de ontstaansgeschiedenis van de vertaling te vertellen.

(Online) Lezing over Tove Ditlevsen

15 april 2021, online

Een online lezing over de Deense schrijfster Tove Ditlevsen, georganiseerd door boekhandel Pantheon Boekholt i.s.m. Schwob

Op donderdag 15 april om 20:00 vertelt Basje Boer online over Tove Ditlevsen (1917-1976) en haar ontwikkeling als (vrouwelijk) kunstenaar. Wie was deze vrouw, wat dreef haar en hoe zien wat dat terug in haar memoires? Hoe wordt ze van een slim en gevoelig meisje de schrijver die ze werd? De lezing wordt georganiseerd door Pantheon Boekhandel, onderdeel van Boekholt Boekhandels, in samenwerking met Schwob. Toegang is gratis.

Tove Ditlevsen (1917-1976) is een van de belangrijkste stemmen van de Deense literatuur. De Kopenhagen-trilogie wordt gezien als haar meesterwerk.

Basje Boer gaat in op Tove Ditlevsens ontwikkeling als schrijver en hoe we haar werk kunnen plaatsen. Ook Isabel Harlaar van Uitgeverij Das Mag, komt aan het woord en vertelt hoe zij Tove Ditlevsen herontdekte.

Aanmelden via info@pantheonboekhandel.nl o.v.v. ‘lezing Tove Ditlevsen’.

Start leesclub 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' bij Boekhandel Pantheon

6 april 2021, online

Voor het eerst is het 1.600 pagina's tellende werk 'Jahrestage' van Uwe Johnson in het Nederlands vertaald. We bespreken het boek in 2021 in vier steden, steeds in vier delen en volgen daarmee de opbouw van het boek. Boekhandel Pantheon organiseert deze leesclubreeks in Amsterdam. In hoog tempo wordt om de twee weken een deel online besproken. 

De leiding van de leesclub bij Pantheon ligt in handen van Saskia Meijs. 

Saskia Meijs (1977) is presentator, programmeur en altviolist. Na een jaar Nederlandse taal-en letterkunde aan de UvA te hebben gestudeerd, koos zij toch voor de muziek en behaalde haar Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Muziek en literatuur komen nu samen in de programma’s die zij maakt en organiseert, onder andere tijdens Café Rosso in Theater de Roode Bioscoop. Improviserend, maar altijd met een getraind oor een een open blik, haalt zij graag het beste bij anderen naar boven, als moderator en musicus

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl werd vertaald door Marc Hoogma. 

 Meer over het boek leest u hier

De leesclub zit vol en aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

Start leesclub 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' bij boekhandel 't Pakhuys

15 maart 2021, online

Voor het eerst is het 1.600 pagina's tellende werk 'Jahrestage' van Uwe Johnson in het Nederlands vertaald. In vier steden worden in 2021 vierdelige leesclubs over de vertaling georganiseerd. Boekhandel 't Pakhuys in Edam bijt de spits af, hierna volgen nog leesclubreeksen bij  Boekhandel Pantheon in Amsterdam, De Groene Waterman in Antwerpen en Boekhandel Van der Velde in Sneek. 

Onder leiding van schrijver Alexander Reeuwijk bespreken we deel 1 van Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl. Meer over het boek leest u hier

Alexander Reeuwijk schrijft boeken en artikelen over natuurhistorie en reizen, maar ook over wetenschapsgeschiedenis, cultuur en oude boeken in het algemeen. Uitgeverij Atlas Contact gaf zijn boeken ‘Darwin, Wallace en de anderen’ (2011) en ‘Reizen tussen de lijnen’ (2013) uit. Op 25 september 2015 verscheen ‘Achter de sluier het land; Reizen door Iran’, bij uitgeverij De kleine uil. Momenteel werkt hij aan een boek over India.

De leesclub zit vol en aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

Vertaalkwartaal over 'Houthakken' van Thomas Bernhard

dinsdag 17 december, 20 uur, Boekhandel Pantheon, Amsterdam

De vertalers Pauline de Bok en Chris Bakker vertellen over de uitdaging om de roman Holzfällen van de Oostenrijker Thomas Bernhard voor het eerst in het Nederlands te vertalen. Toegang €5 (bij vooruit betalen) / €6,50 aan de deur (mits nog kaartjes beschikbaar). Reserveren via info@pantheonboekhandel.nl of 020-6229488. Er is beperkt plek dus reserveer op tijd!

Deel 3 - Lezingenreeks 'Herontdekte klassiekers' over 'Als Beale Street kon praten' van James Baldwin

woensdag 27 november, 20 uur, Boekhandel Jansen & De Feijter, Velp

Op de laatste avond van de driedelige collegereeks klassieke literatuur onder leiding van hoogleraar Mathijs Sanders gaat het over de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin, met name over de recent verschenen vertaling Als Beale Street kon praten. Lees hier meer over de titel.
Het boek kan, maar hoeft niet van tevoren worden gelezen. Deze lezing kan ook worden bezocht als u niet bij een van de eerste avonden was. Reserveren kunt u hier.

Literair vertaalkwartet met Harrie Lemmens

donderdag 21 november, 18 uur, Boekhandel Scheltema, Amsterdam

Ambtenaar Belmiro van Cyro dos Anjos, De hyena, niet de hond van Zuca Sardan en het Braziliënummer van Zuca-Magazine worden bij boekhandel Scheltema gevierd, in combinatie met fotografie van Ana Carvalho en muziek van de Portugese gitarist Tiago Belo. Klik hier voor meer informatie.

Boekpresentatie 'Ambtenaar Belmiro' van Cyro dos Anjos

woensdag 20 november, 20 uur, Boekhandel Athenaeum, Haarlem

Vanavond presenteert uitgeverij Koppernik een van de favoriete Braziliaanse klassiekers van vertaler Harrie Lemmens, tevens een van de Schwob-wintertitels. Met bijdragen van criticus Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Harrie Lemmens.

Leesclub 'Houthakken' van Thomas Bernhard in Haarlem

zondag 17 november, 14 uur, Boekhandel Gillissen & Co, Haarlem

Een zondagmiddagse leesclub onder leiding van Barbara Mariacher over de Oostenrijker Bernhard en zijn nu pas vertaalde roman Houthakken.
Barbara Mariacher houdt zich bezig met hedendaagse Duitstalige literatuur en is gespecialiseerd in Oostenrijkse literatuur na 1945. Het onderwerp van haar proefschrift was de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Lees hier meer over de titel.

Vertaler Barbara de Lange over 'Nacht en dag' van Virginia Woolf

donderdag 7 november, 20 uur, Boekhandel Livius de Zevensprong, Tilburg

Barbara de Lange vertelt over haar meest recente vertaling van Virginia Woolf, maar gaat ook in op eerdere vertalingen zoals De jaren en de Bloomsbury-groep. Reserveren kan via 013 - 543 59 44 of via info@liviusdezevensprong.nl. 

Deel 2 - Lezingenreeks 'Herontdekte klassiekers' over 'Grand Hotel' van Vicki Baum

woensdag 30 oktober, 20 uur, Boekhandel Jansen & De Feijter, Velp

Tijdens deel 2 van de driedelige collegereeks klassieke literatuur onder leiding van hoogleraar Mathijs Sanders staat de Oostenrijkse bestseller Grand Hotel van Vicki Baum uit de jaren twintig centraal. Lees hier meer over de titel.
Het boek kan, maar hoeft niet van tevoren worden gelezen. Deel 3 vindt plaats op 27 november. De avonden in de reeks kunnen ook los worden bezocht. Reserveren kunt u hier.

Leesclub 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inoue in Drachten

zondag 27 oktober, 15 uur, Boekhandel Van der Velde, Drachten

Schwob-redacteur Alexandra Koch leidt bij boekhandel Van der Velde in Drachten een leesclub over Het jachtgeweer van Yasushi Inoue. Lees hier meer over het boek. Aanmelden kan via drachten@boekhandelvandervelde.nl of via 0512-544440

Vertaler Rokus Hofstede over 'De grote angst in de bergen' van C.F. Ramuz

dinsdag 22 oktober, 19.30 uur, Boekhandel Adr. Heinen, Den Bosch

Lezerscafé in boekhandel Heinen over het thema 'Bergen en literatuur', maar centraal staat De grote angst in de bergen van de Zwitser C.F. Ramuz.
Neem uw favoriete bergliteratuur-boek mee en lees een mooie passage voor. Niet verplicht, wel zeer welkom! Entree € 5, inclusief koffie/thee en een drankje. Aanmelden bij info@heinen.nl
Lees hier meer over het boek.

Leesclub 'De grote angst in de bergen' van C.F. Ramuz in Sneek

zondag 13 oktober, 15 uur, Boekhandel Van der Velde, Sneek

Leesclub onder leiding van vertaler Rokus Hofstede over de Zwitserse klassieker uit het interbellum.

Deel 1 - Lezingenreeks 'Herontdekte klassiekers' over 'De grote angst in de bergen' van C.F. Ramuz

woensdag 25 september, 20 uur, Boekhandel Jansen & De Feijter, Velp

Een driedelige collegereeks klassieke literatuur onder leiding van hoogleraar Mathijs Sanders begint met een lezing over de Zwitserse klassieker 'De grote angst in de bergen' in een vertaling van Rokus Hofstede. Het boek kan maar hoeft niet van tevoren worden gelezen. Deel 2 en 3 vinden op respectievelijk 30 oktober en 27 november plaats. De avonden in de reeks zijn ook los te bezoeken.

Leesclub 'De grote angst in de bergen' van C.F. Ramuz in Haarlem

zondag 15 september, 15 uur, Boekhandel Gillissen & Co, Haarlem

Een zondagmiddagse leesclub over de Zwitserse klassieker uit de jaren '20 van Charles Ferdinand Ramuz in de fijne Haarlemse boekhandel Gillissen & Co.

Leesclub 'Grote dieven, kleine dieven' in Lochem

donderdag 6 juni, 20 uur, Boekhandel Lovink, Lochem

Leesclub onder leiding van criticus Theo Hakkert in de meest pittoreske boekhandel van Nederland: boekhandel Lovink in Lochem, ook bekend door Jeroen Schwartz van het boekenpanel bij DWDD. Centraal staat vanavond Grote dieven, kleine dieven van de Egyptische schrijver Albert Cossery, vertaald door Mirjam de Veth. Aanmelden kan via boekhandel_lovink@planet.nl of via 0573-251679

Leesclub 'Uit de maat' van William M. Kelley in Amsterdam

dinsdag 28 mei, 19 uur, De bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds, Amsterdam

Leesclub in combinatie met een passend drie-gangen-diner over de Amerikaanse klassieker Uit de maat van William Melvin Kelley onder leiding van de NRC-redacteuren Dominique van Varsseveld en Toef Jaeger. Lees hier meer over het boek.

Aanmelden kan via schwob@letterenfonds.nl Toegang inclusief diner: 20 euro

Leesclub 'Het bleekblauwe handschrift van een vrouw' in Drachten

zondag 26 mei, 14 uur, Boekhandel Van der Velde, Drachten

Schwob-redacteur Alexandra Koch leidt bij boekhandel Van der Velde in Drachten een middag over Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel. Lees hier meer over het boek. Aanmelden kan via drachten@boekhandelvandervelde.nl of via 0512-544440

Leesclub 'Kes' in Leiden

23 mei, 19.30 uur, Boekhandel Kooyker, Leiden

Het vertalersduo Niek Miedema en Harm Damsma komt bij boekhandel Kooyker in Leiden een leesclub over onze lente-titel Kes van Barry Hines leiden. Lees hier meer over Kes en beluister de podcast-aflevering van de VPRO met Schwob over het boek. 

Leesclub 'Pelgrim langs Tinker Creek' in Rotterdam

dinsdag 21 mei, 20 uur, Boekhandel Maximus Hilligersberg, Rotterdam

Leesclub onder leiding van schrijver Alexander Reeuwijk over Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard. Dillard beschrijft in dit boek het jaar waarin zij een jaar lang in het bos woonde, veraf van mensen. Ze won met dit boek de Puliter Prize. Naast dit boek worden ook twee hoofdstukken van Christiane Ritter Een vrouw alleen in de poolnacht besproken dat ook net is verschenen. Ritter overwinterde in de jaren dertig als eerste vrouw in een kleine hut op Spitsbergen. Aanmelden kan via 010 – 4187087 of info@maximushillegersberg.nl

Vol! Leesclub 'Kes' in Gouda

14 mei, 19.30 uur, Boekhandel Verkaaik, Gouda

Vertaler Harm Damsma leidt de leesclub bij boekhandel Verkaaik in Gouda over Kes van Barry Hines. Kosten: € 2,50 (incl: consumptie), aanmelden via: info@boekhandelverkaaik.nl

'Young Schwob' voor lezers tot 35 jaar over Carson McCullers

woensdag 1 mei, 20 uur, De Literaire Boekhandel, Utrecht

Young Schwob is een pilot in Utrecht, een leesclub voor lezers tot 35 jaar, geïnitieerd door Frederike Bolwijn. Deze tweede editie gaat over de gothic Coming-of-Age klassieker Op jouw bruiloft van de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers. Aanmelden kan via literaire.boekhandel@planet.nl of telefonisch 030 231 9853.

Oprichtingsbijeenkomst Japanse leesclub Utrecht

3 april, 10.30 uur, De Literaire Boekhandel, Utrecht

Senia richt samen met Schwob in heel Nederland en België leesclubs Japanse Literatuur op. Hoe het werkt staat op  deze pagina.

Leesclub 'Uit de maat' van William Kelley in Haarlem

dinsdag 2 april, 20 uur, Kennemer Boekhandel, Haarlem

Leesclub over de Amerikaanse klassieker Uit de maat van William Melvin Kelley onder leiding van boekhandelaar Vincent Elzinga. Lees hier meer over het boek. Aanmelden: 023-5251944 / info@kennemerboekhandel.nl
Entree: € 5

Vol! Leesclub 'Fair Play' met vertaler Kim Liebrand in Amsterdam

dinsdag 26 maart, 18.45 uur, Boekhandel Pantheon, Amsterdam

Leesclub over Fair Play van de Finse schrijfster Tove Jansson onder leiding van vertaler Kim Liebrand. Reserveren via info@pantheonboekhandel.nl of 020-6229488

Oprichtingsbijeenkomst Japanse leesclub Den Haag

21 maart, 19 uur, Boekhandel Van Stockum, Den Haag

Senia richt samen met Schwob in heel Nederland en België leesclubs Japanse Literatuur op. Hoe het werkt staat op  deze pagina.

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Tilburg

woensdag 13 maart, Boekhandel Livius de Zevensprong, Tilburg

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston. Reserveren kan via info@liviusdezevensprong.nl

Alle verhalen van Leonora Carrington

5 maart, 2019, Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

Leesclub over de surrealistische verhalen van de Engels-Mexicaanse schrijfster Leonora Carrington, onder leiding van uitgeefster Ingrid Meurs. Lees hier meer over het boek!

'De liefde van een half leven' in Amsterdam

donderdag 28 februari, 19 uur, De bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds, Amsterdam

Leesclub onder leiding van vertaler Silvia Marijnissen over De liefde van een half leven van Eileen Chang in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds. Met Chinese hapjes van dé José Ferdinandus! Aanmelden kan via schwob@letterenfonds.nl

Oprichtingsbijeenkomst Japanse leesclub Hilversum

donderdag 28 februari, 19 uur, Libris Voorhoeve, Hilversum

Senia richt samen met Schwob in heel Nederland en België leesclubs Japanse Literatuur op. Hoe het werkt staat op  deze pagina.

'Alles over Schwob' in Drachten

woensdag 27 februari, Boekhandel Van der Velde, Drachten

Schwob-redacteur Alexandra Koch presenteert de nieuwe selectie herontdekkingen en het idee achter Schwob bij boekhandel Van der Velde in Drachten. Aanmelden kan via drachten@boekhandelvandervelde.nl of via 0512-544440

'Twee mensen samen' in Lochem voor de 2e keer

Vrijdag 15 februari, 20 uur, Boekhandel Lovink, Lochem

In verband met de grote belangstelling komt er een tweede leesclub over Twee mensen samen van Knud Sønderby, ook deze keer onder leiding van criticus Theo Hakkert bij boekhandel Lovink. Aanmelden kan via 0573 251 679.

'Twee mensen samen' in Lochem

donderdag 14 februari, 20 uur, Boekhandel Lovink, Lochem

Leesclub over Twee mensen samen van Knud Sønderby onder leiding van criticus Theo Hakkert bij boekhandel Lovink. Aanmelden kan via 0573 251 679.

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Arnhem - lezing en film 'If Beale Street Could Talk'

zondag 10 februari 2019, 14.30, Focus Filmhuis Arnhem

De middag is een samenwerking van boekhandel Hijman Ongerijmd en Focus Filmtheater: Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston; daarna volgt in het filmhuis een voorvertoning van de verfilming van 'If Beale Street could talk'! Meld je snel aan via: hermien@hijmanongerijmd.nl

Oprichtingsbijeenkomst Japanse leesclub Tilburg

vrijdag 8 februari, 16 uur, Boekhandel Gianotten Mutsaers, Tilburg

Senia richt samen met Schwob in heel Nederland en België leesclubs Japanse Literatuur op. Hoe het werkt staat op  deze pagina.

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Rotterdam

donderdag 7 februari, 2019, Boekhandel Maximus Hilligersberg, Rotterdam

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston.

Oprichtingsbijeenkomst Japanse leesclub Amsterdam

Dinsdag 5 februari, 11 uur, De bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds, Amsterdam

Vindt u de Japanse cultuur ook intrigerend? Wilt u daar wel eens meer over weten door Japanse literatuur te lezen? Senia richt samen met Schwob in heel Nederland en België leesclubs Japanse Literatuur op. Hoe het werkt staat op  deze pagina. Dit is de bijeenkomst voor Amsterdam.

'Kapitein Michalis' in Haarlem

donderdag 31 januari, 2019, Kennemer Boekhandel, Haarlem

Leesclub over Kapitein Michalis van Nikós Kazantzakis onder leiding van boekhandelaar Vincent Elzinga. Lees hier meer over het boek.

De eerste Young Schwob-avond - 'Fair Play' van Tove Jansson

Woensdag, 30 januari, 20 uur, De Literaire Boekhandel, Utrecht

Young Schwob is een pilot in Utrecht, een leesclub voor lezers tot 35 jaar, geïnitieerd door Frederike Bolwijn. De eerste editie gaat over 'Fair Play' van de Finse schrijfster Tove Jansson. Aanmelden kan via literaire.boekhandel@planet.nl of telefonisch 030 231 9853.

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Amsterdam

donderdag 24 januari, 2019, Boekhandel Pantheon, Amsterdam

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston.

'Twee mensen samen' in Amsterdam

zondag 20 januari, 2019, Boekkhandel Scheltema, Amsterdam

Leesclub over Twee mensen samen van de Deense schrijver Knud Sonderby uit de jaren dertig, onder leiding van criticus Theo Hakkert. Lees hier meer over het boek. Deze leesclub werd helaas gecanceld.
 

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Breda

vrijdag 18 januari, 2019, Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Breda

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston. Reserveren kan via bestel@kemhol.nl

Vol! De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Santpoort-Noord

dinsdag 15 januari 2018. 20.00, Bredero Boeken, Santpoord-Noord

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston. Reserveren kan via 023-5382061 en er is een beperkt aantal plaatsen!

De mijlpalen van de Afro-Amerikaanse literatuur in Amsterdam

vrijdag 14 december 2018, 19.30, Boekhandel Van Pampus, Amsterdam

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijver Dominique van Varsseveld in gesprek over de 20e eeuw van de Afro-Amerikaanse literatuur. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin, de ontdekking van William Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston. Reserveren kan via info@boekhandelvanpampus.nl!

Sinds tweeduizend jaar

dinsdag 27 november, 19.30 uur, Nederlands Letterenfonds, Amsterdam

Vol! Leesclub onder leiding van recensent en criticus Arnold Heumakers over Sinds tweeduizend jaar van Mihail Sebastian in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds. Met Roemeense hapjes van dé José Ferdinandus!

Mijn kinderjaren in de Provence

dinsdag 13 november, 19.00 uur, Van Kemenade & Hollaers, Breda

Leesclub onder leiding van schrijver en recensent Max Urai over Mijn kinderjaren in de Provence van Marcel Pagnol in boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda.

Twee mensen samen

dinsdag 13 november, 19.00 uur, Het Leesteken, Purmerend

Leesclub onder leiding van criticus Theo Hakkert over Twee mensen samen van Knud Sonderby in boekhandel Het Leesteken in Purmerend. Aanmelden kan via info@hetleesteken.nl

Twee mensen samen

Uitgesteld - zondag 11 november, 14.00, Scheltema, Amsterdam

Leesclub onder leiding van criticus Theo Hakkert over Twee mensen samen van Knud Sonderby in boekhandel Scheltema in Amsterdam. Aanmelden kan via roos@scheltema.nl.

Mijn kinderjaren in de Provence

donderdag 8 november 2018, 19.30 uur, De Tribune, Maastricht

Leesclub onder leiding van schrijver en recensent Max Urai over Mijn kinderjaren in de Provence van Marcel Pagnol in boekhandel De Tribune in Maastricht.

Stierensumo en Kaas

zondag 4 november, 14.30 uur, Gillissen & Co, Haarlem

Leesclub onder leiding van Christel Biermans over Kaas van Willem Elsschot en Stierensumo van Yasushi Inoue in boekhandel Gillissen & Co in Haarlem. Entree 5 euro. Aanmelden kan via: info@boekhandelgillissen.nl.

Afgelast - Mijn kinderjaren in de Provence

zaterdag 3 november, 14.00 uur, Hijman Ongerijmd, Arnhem

Leesclub onder leiding van schrijver en recensent Max Urai over Mijn kinderjaren in de Provence van Marcel Pagnol in boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem. Entree gratis. Aanmelden kan via: hermien@hijmanongerijmd.nl.

Schwob

donderdag 18 oktober, 19.00 uur, boekhandel Dekker v.d. Vegt in Nijmegen

Schwob-redacteur Alexandra Koch presenteert de nieuwe selectie boeken voor 2018 en het idee achter Schwob bij boekhandel Dekker v.d. Vegt in Nijmegen. Aanmelden kan via info@dekkervdvegt.nl of via tel. 024-302 01 30.

Het jachtgeweer

woensdag 3 oktober, 20.00 uur, Café Livre in Breda

Ivo Smits vertelt bij Café Livre over Het jachtgeweer van Yasushi Inoue, de bijzondere debuutnovelle van deze Japanse auteur. Boekhandel Van Kemenade & Hollaers verzorgt de boekverkoop bij deze avond.

Kapitein Michalis

vrijdag 21 september, 19.00 uur, Nederlands Letterenfonds, Amsterdam

Deze leesclub zit vol! Geen plekken meer beschikbaar. Leesclub onder leiding van Angeliki Papastamatiou, vertaalster en letterkundige Nieuw-Grieks van het Taalhuis, over Kapitein Michalis van Nikos Kazantzakis in de grote bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds. Met Grieks drie-gangen-diner! Toegang 25 euro inclusief diner en drankjes. Reserveren kan via m.van.der.pluijm@letterenfonds.nl

Twee meisjes en ik

vrijdag 21 september, Nooit Meer Slapen

Aflevering 15 van de podcast Lees Dees, een samenwerking van de VPRO en Schwob, gaat vanavond bij Nooit Meer Slapen in premiere. Deze aflevering gaat over Twee meisjes en ik van A.H. Nijhoff (met o.a. Marja Pruis en Marjo van Soest, meer namen volgen nog!), www.vpro.nl/leesdees

Japanse literatuur van vóór Murakami

donderdag 20 september, 19.30 uur, boekhandel Dekker van der Vegt, Nijmegen

Ivo Smits presenteert een avond over de drie grote Japanse auteurs die recent voor het eerst verkrijgbaar zijn in het Nederlands: Tanizaki, Inoue en Gomikawa.

Het jachtgeweer en Stierensumo

zondag 16 september, 10.00 uur, boekhandel Dominicanen, Maastricht

Leesclub over de novelles Het jachtgeweer en Stierensumo van Japanse auteur Yasushi Inoue. Het gesprek wordt geleid door Maria Kleijnen. Toegang 5 euro inclusief drankje. Aanmelden kan via promotie@boekhandeldominicanen.nl

De blinde uil

maandag 10 september, Boekhandel Van Pampus, Amsterdam

Leesclub over De blinde uil van Sadegh Hedayat, onder leiding van reiziger en auteur Alexander Reeuwijk bij Boekhandel Van Pampus. Aanmelden kan via 020-419 30 23 of via info@boekhandelvanpampus.nl.

De Passie volgens G.H.

vrijdag 17 augustus, Nooit Meer Slapen

Aflevering 14 van de podcast Lees Dees, een samenwerking van de VPRO en Schwob, gaat vanavond bij Nooit Meer Slapen in premiere. Deze aflevering gaat over De Passie volgens G.H. van Clarice Lispector (met vertaler Harrie Lemmens, biograaf Benjamin Moser en schrijfster & fan Maartje Wortel), www.vpro.nl/leesdees

De schoonheid van de nacht

vrijdag 13 juli, Nooit Meer Slapen

Aflevering 13 van de podcast Lees Dees, een samenwerking van de VPRO en Schwob, gaat vanavond bij Nooit Meer Slapen in premiere. Deze aflevering gaat over De schoonheid van de nacht van Gabriele d'Annunzio. www.vpro.nl/leesdees.

Japanse literatuur van vóór Murakami

dinsdag 12 juni, 20.00, Kennemer Boekhandel, Haarlem

Ivo Smits presenteert een avond over de drie grote Japanse auteurs die recent voor het eerst verkrijgbaar zijn in het Nederlands: Tanizaki, Inoue en Gomikawa. Aanmelden kan bij Kennemer boekhandel via tel. 023-525 19 44 of info@kennemerboekhandel.nl.