Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Brigitte Reimann - Mijn broer en ik

2023 | Uitgeverij De Geus |€ 19,99 | Paperback, 224 blz | Vertaald door Jantsje Post en Marianne van Reenen

Brigitte Reimann

Mijn broer en ik (Uitgeverij De Geus)

Boek

De jonge, idealistische schilder Elizabeth en haar één jaar oudere broer Uli hebben een bijzonder hechte relatie. Maar als de twee in 1961 de paasdagen samen doorbrengen in het Oost-Duitse provinciestadje waar ze zijn opgegroeid, komt Elizabeth erachter dat Uli van plan is om net als hun oudere broer naar het Westen te vluchten, omdat hij in de DDR geen toekomst meer ziet. In de paar dagen die ze nog hebben, doet ze er alles aan om te zorgen dat hij blijft.

Mijn broer en ik, dat werd geschreven terwijl de Berlijnse muur gebouwd werd, is een van de zeer weinige contemporaine boeken die de menselijke tol van de Duitse deling invoelbaar maakten. Een onweerstaanbaar verhaal over individualisme, loyaliteit en de moed om te staan voor je eigen idealen.

Biografie

Brigitte Reimann (1933-1973) was een gevierd schrijfster in de DDR. Net als haar vrouwelijke personages was ze even idealistisch als uitgesproken; ze durfde het regime openlijk te bekritiseren. Ze trouwde vier keer en leidde een vrijgevochten leven vol wodka, sigaretten en buitenechtelijke affaires. Op negenendertigjarige leeftijd overleed Reimann aan kanker. Ze liet een indrukwekkend oeuvre na.

Vertaler

Jantsje Post (1963, Sexbierum) studeerde Duits en Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Christian Albrechts Universität in Kiel. Na deze studie heeft ze vanaf 1995 de nodige praktijkervaring opgedaan als freelance vertaalster uit het Duits, Engels en Fries.  Na het volgen van de cursus literair vertalen aan Vertalersvakschool in Amsterdam in 2011/2012 vertaalt ze voornamelijk Duitse literatuur. 

Reacties

 ‘Reimann brengt het verleden zo dichtbij dat het nauwelijks voorbij lijkt.’ – The New Yorker