Carlo Emilio Gadda

De Italiaanse schrijver Carlo Emilio Gadda (1893-1973) publiceerde vanaf 1938 verhalen en romans, waaronder De leerschool van het lijden tot een van de hoogtepunten hoort. Gadda, geboren op 14 november 1893 in Milaan, is dertien als zijn vader, eigenaar van een zijdespinnerij, sterft. Zijn jongere broer komt als piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven. Gadda verneemt dit pas na terugkeer uit zijn eigen krijgsgevangenschap.

Na de oorlog voltooit Gadda zijn studie ingenieurswetenschap. Later studeert hij ook filosofie, maar blijft werkzaam als ingenieur. Nog voordat Mussolini aan de macht komt wordt Gadda lid van diens fascistische partij, maar eind jaren dertig bekeert hij zich alweer tot het antifascisme.

In 1938 publiceert Gadda zijn eerste boek: de verhalenbundel La madonna dei filosofi. Zijn twee romans, La cognizione del dolore en de Pasticiaccio verschijnen pas vele jaren later. Gadda overlijdt in 1973 in Rome.