Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Carson McCullers - Op jouw bruiloft

2019 | Podium | € 20,00 | paperback, 208 blz. | vertaald door Molly van Gelder

Carson McCullers

Op jouw bruiloft (Athenaeum)

Boek

Het gebeurt allemaal in die ene idiote zomer van 1944. Frankie Adams, een tomboy van twaalf, zit in de keuken bij Berenice Sadie Brown, de zwarte kokkin, met haar neefje John Henry West van zes, die de hele ruimte ondergekliederd heeft met rare kindertekeningen. Ze beseft dat ze nergens deel van uitmaakt, niet van een club, niet van een familie. Ze hoort nergens bij.

Voor Frankie, eenzaam en in de war, draait de hele zomer om de bruiloft van haar broer Jarvis. Ze wil er zo graag bij horen dat ze wel verliefd lijkt op zijn trouwerij. Ze hoopt met de beide aanstaanden nog lang en gelukkig te leven…
Carson McCullers, die beroemd werd met Het hart is een eenzame jager, schreef een roman over het universele thema van eenzaamheid en verlangen. Net als haar andere boeken is de coming-of-age van haar hoofdpersoon slechts onderdeel van een groter verhaal over niets minder dan het leven zelf.

Biografie

Carson McCullers

Carson McCullers (1917-1967) schreef al op jonge leeftijd de roman van haar leven: Het hart is een eenzame jager, die in de zomer van 2016 succesvol opnieuw is uitgebracht. Ook de rest van haar werk wordt gekenmerkt door wat dat boek uniek maakt: de meesterlijke, melancholieke stijl.

Vertaler

Molly van Gelder vertaalde onder meer Lillian Hellman, Flannery O’Connor, Daniel Woodrell, Alice Sebold, Edna O’Brein en Anne Enright.

Reacties

‘Carson McCullers was de koningin van het oproepen van de sfeer van het zinderende, lome Zuiden van de Verenigde Staten. In Op jouw bruiloft, haar derde roman die onlangs opnieuw is vertaald, is zij hierin op haar best.’ - ★★★★ Persis Bekkering in de Volkskrant

‘Buitenbeentjes, misfits, verdoolde zielen, Carson Mccullers wist ze als geen ander te portretteren. […] uitstekende vertaling […] hartverscheurend mooi.’ - Dirk-Jan Arensman in VPRO Gids

‘Wie heeft recente boeken nodig als er nog steeds nieuwe vertalingen van Carson McCullers verschijnen?’ ★★★★ Sam De Wilde in HUMO