Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
John Cheever - Schandaal in de familie Wapshot

ISBN: 9789461643490 | 2015 | Prijs: € 19,90 | 320 blz. | Oorspronkelijke titel: The Wapshot Scandal | Vertaling: Guido Golüke

John Cheever

Schandaal in de familie Wapshot (Van Gennep)

Boek

Voordat de oude rijke Honora Wapshot, die haar leven lang geen belasting heeft betaald, voor de autoriteiten op de vlucht slaat en naar Italië vertrekt, stuurt ze haar twee neven Coverly en Moses Wapshot een brief waarin ze hen probeert uit te leggen dat hun maandelijkse toelagen gestaakt zullen worden. De brave Coverly, die met zijn gefrustreerde vrouw Betsey op een complex bij een raketbasis woont, steekt zijn kop  in het zand en stuurt de brief door naar zijn oudere broer. Moses, die werkt voor een shady makelaarskantoor en met zijn vrouw van adellijke afkomst in het dure Proxmire Manor woont, beseft dat hij zonder Honora’s geld verloren is en gaat op reis om ergens een lening los te krijgen.

Terwijl de relatie van Coverly met Betsey verzuurt en langzaam ontspoort, krijgt Moses’ huwelijk met de hypochondrische Melissa een heel plotse klap te verduren. En terwijl in het lege familiehuis in St. Botolphs de geest rondwaart van de vader van de jongens dwaalt de oude eenzame Honora door Rome.

Biografie

John Cheever

John Cheever (1912-1982) wordt gezien als een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw. Hij ontving onder andere de Pulitzer Prize for Fiction en kort voor hij in 1982 aan kanker overleed, werd hem nog de National Medal for Literature uitgereikt. De eerste roman over de familie Wapshot (Kroniek van de familie Wapshot) verscheen in 2013 voor het eerst in het Nederlands.

Vertaler

Guido Golüke (1949) studeerde klassieke talen in Groningen, en Engels en Spaans op het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam. Hij publiceerde eigen werk (o.a. Het vlekkenbeest; Ik ben er morgen niet) en vertaalde meer dan 60 romans, waaronder werken van Hunter S. Thompson, Joseph Heller, F. Scott Fitzgerald, V.S. Naipaul, Martin Amis, John Cheever, Cormac McCarthy, Norman Mailer en Patrick White. In November 2007 verscheen zijn vertaling van On the Road – The Scroll van Jack Kerouac.

Reacties

'Schandaal in de familie Wapshot is een perfect voorbeeld van Cheevers belachelijk diepgaande kennis van de menselijke soort.'
Dave Eggers

‘Cheever, die zelfs nog sierlijker schreef dan Truman Capote, en dat wil wat zeggen.’
Maarten ’t Hart in Vrij Nederland

‘Een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw (…) duizelingwekkend en ontroerend.’
Het Parool

‘Flonkerend proza.’
NRC Handelsblad