Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
John Fante - Wacht tot het voorjaar, Bandini

2015 | Meulenhoff | € 18,95 | gebonden, 200 blz. | vertaald door Mea Flothuis

John Fante

Wacht tot het voorjaar, Bandini (Meulenhoff)

Boek

Wederom een Bandini-klassieker in een nieuw jasje. John Fante was voor veel auteurs een voorbeeld en inspiratiebron, onder wie Tommy Wieringa en Arnon Grunberg. In 1989 werd Wacht tot het voorjaar, Bandini succesvol verfilmd met actrice Faye Dunaway en Francis Ford Coppola als producer.

De hoofdpersonen zijn de jonge Arturo Bandini en zijn familie, die een hopeloos leven leiden in een stadje in Colorado. Arturo’s vader, de Italiaanse immigrant Svevo Bandini, is voortdurend vervuld van grootse plannen waar de gaten in zijn schoenen niet mee te dichten zijn. De rusteloze Svevo loopt zelfs weg om een relatie te beginnen met een welgestelde weduwe, maar Svevo keert al snel gedesillusioneerd naar huis terug.

Met veel humor, oog voor tragiek en emotionele betrokkenheid beschrijft Fante een kleine groep ontheemden die op vreemde bodem door het leven stuntelt.

Biografie

John Fante

John Fante (1909-1983) was een Italiaans-Amerikaanse schrijver en een tijdgenoot van o.a. William Faulkner en F. Scott Fitzgerald. Hij schreef korte verhalen, romans, en filmscenario’s. Pas laat in zijn leven werd hij echt ontdekt. Wacht tot het voorjaar, Bandini en Vraag het aan het stof zijn beide succesvol verfilmd.

Hij groeide op in Colorado. Op twintigjarige leeftijd verhuisde hij naar Los Angeles om zich aan een carrière als schrijver te wijden. In 1938 kwam zijn roman Wacht tot het voorjaar, Bandini uit, die in 1939 werd gevolgd door Vraag het aan het stof. Deze semi-autobiografische romans maken onderdeel uit van het Bandini Quartet, waarin Fante schrijft over armoede, het familieleven, zijn Italiaans-Amerikaanse identiteit en het schrijverschap. Naast romans en verhalen schreef hij ook meerdere filmscripts, onder andere voor Walk on the Wild Side (1962).

Reacties

John Fante was mijn god. - Charles Bukowski