Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Henriette Roosenburg - De muren vielen om

2020 | Cossee | € 22,99 | paperback, 320 blz. | vertaald door Wim Hora Adema

Henriette Roosenburg

De muren vielen om (Cossee)

Boek

‘Heerlijk dat de moedige, sprankelende verzetsvrouw Jet Roosenburg nu uit de schaduw van de mannen treedt.’ – Jolande Withuis
Eind 1943 neemt het Duitse leger de jonge verzetsvrouw Henriette ‘Zip’ Roosenburg gevangen. Na een schertsproces wordt ze driemaal ter dood veroordeeld. Omdat de geallieerde troepen oprukken vanuit Frankrijk, wordt ze overgeplaatst van gevangenis naar gevangenis, steeds verder naar het oosten. Ze belandt in Waldheim, Oost-Duitsland, waar zij en haar compagnons Joke en Nel hun doodsvonnis afwachten.
Vlak voor de geplande executie nemen de Russen de gevangenis over, maar veilig zijn de Nederlanders allerminst. Samen met Joke, Nel en Dries, een Nederlandse zeeman, bereidt Zip een vlucht voor. In De muren vielen om doet Henriette Roosenburg ontroerend maar zonder opsmuk verslag van de ongelooflijke vlucht: de nasleep van de allesverwoestende oorlog, de plunderende en verkrachtende Russen, en een tocht die met een gestolen boot ingezet wordt, terug naar een bevrijd land.

 

Biografie

Henriette Roosenburg (Den Haag, 1916 – Le Poët-Laval, 1972) was studente Letteren toen de oorlog uitbrak. Dapper en avontuurlijk van karakter, raakte ze betrokken in de smokkel van mensen en inlichtingen naar België en Zwitserland voor de Nederlandse regering. Begin 1944 werd ze gearresteerd en driemaal ter dood veroordeeld. Ze werd meermaals overgeplaatst. Zingen met haar medegevangenen en heimelijk borduren hield haar op de been. Zip naaide een tasje met namen van celgenoten en een opbeurende tekst, en een lapje met een embleem voor elke gevangenis waarnaast de verblijfsperiode, het celnummer en een zin uit een toepasselijk lied staan. Na haar vlucht emigreerde ze naar New York en publiceerde ze in 1957 The Walls Came Tumbling Down, dat een bestseller werd in de Verenigde Staten, Nederland en Japan.

Reacties

‘Je weet dat je een verslag in handen hebt, maar betrapt jezelf erop dat het léést als een spannende roman.’ – Wouter van Oorschot
‘It’s an absolute knockout.’ – Viking Press in 1957 over The Walls Came Tumbling Down