schwob_logo

marcel
actie
Henri Roorda - Het vrolijk pessimisme

2021 | Boom | € 20,00 | Paperback, 64 blz. | Vertaald door Rokus Hofstede

Henri Roorda

Het vrolijk pessimisme (Boom)

Boek

De zwartgallige humorist Henri Roorda (1870-1925), Frans-Zwitsers schrijver van Nederlandse origine, schreef onder het pseudoniem Balthasar in de eerste decennia van de twintigste eeuw een onafzienbare reeks cursiefjes voor dagbladen als La Tribune de Genève en La Gazette de Lausanne. Zijn sprankelendste columns, geschreven tussen 1917 en 1925, zijn in deze bundel verzameld.

Het ook bij Boom te verschijnen Mijn zelfmoord opende met de woorden: ‘Al geruime tijd ben ik van plan een boekje te schrijven onder de titel Het vrolijke pessimisme. Die titel bevalt me. Ik vind dat hij een mooie klank uit, en hij drukt aardig uit wat ik zou willen zeggen.’ Roorda’s plan werd niet bewaarheid, maar deze bundel columns komt bijna een eeuw na dato aan zijn verlangen tegemoet.

Biografie

Henri Roorda

Henri Roorda (1870-1925) is een Frans-Zwitsers auteur van Nederlandse origine. Tijdens en na WO I schreef Roorda, van huis uit anarchist en pacifist, voor Zwitserse kranten honderden kronieken waarin hij de vrije loop gaf aan zijn humoristische verve en antimilitaristische spot. Enkele maanden na zijn zelfverkozen dood verscheen wat zijn bekendste werk zou worden: Mon suicide. In 2021 verschijnen bij Uitgeverij Boom een bundeling van Roorda's sprankelendste kronieken, getiteld Het vrolijke pessimisme, en tevens, als afzonderlijke uitgave, en voorzien van een nawoord door Jeroen Brouwers, Mijn zelfmoord.

Meer informatie

Vertaler

Rokus Hofstede (1959) bracht een deel van zijn leven in Zwitserland en België door, en woont in Ronse. Hij studeerde sociale geografie, culturele antropologie en filosofie in Groningen en Utrecht en legde zich vanaf eind jaren 80 toe op het vertalen van Franse literatuur, vooral essayistisch proza (Barthes, Bourdieu, Ernaux, Latour, Michon, Perec, Ramuz). Hofstede vertaalde samen met Martin de Haan Prousts Swanns kant op (Athenaeum – Polak & Van Gennep) en Huysmans Aan de vrouw (Lebowski). Hij ontvangt in 2021 de Martinus Nijhoffprijs.