Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Fleur Jaeggy - De gelukzalige jaren van tucht

2021 | Koppernik | € 18,50 | Paperback met flappen, 104 blz. | Vertaald door Annegret Böttner en Leontine Bijman

Fleur Jaeggy

De gelukzalige jaren van tucht (Koppernik)

Boek

In een hoog in de bergen gelegen Zwitsers meisjespensionaat, waar de dagen op exact dezelfde manier verstrijken, doet op een dag een nieuw meisje haar intree: ze is mooi, streng, perfect, ze lijkt alles al te hebben meegemaakt. Tussen deze Frederique en de hoofdpersoon, ontspint zich binnen de strenge muren van het internaat een verwarrende verbondenheid. 

Deze ongrijpbare verhouding wordt in de buitenwereld nog problematischer wanneer zij elk op hun eigen manier ondervinden dat de tucht weliswaar uit hun leven is verdwenen, maar dat daardoor de eerder zo verafschuwde orde ook ontbreekt.

Biografie

een portret van schrijfster Fleur Jaeggy

De Zwitsers-ltaliaanse schrijfster Fleur Jaeggy werd in Zürich geboren. In 2019 verschenen van haar in vertaling de verhalenbundel Ik ben de broer van XX en de roman SS Proleterka, die op de shortlist van de Europese Literatuurprijs stond. De gelukzalige jaren van tucht is haar bekendste roman die verscheen in 1989 en bekroond werd met de Premio Bagutta.

Meer informatie

Vertaler

Annegret Böttner en Leontine Bijman vertaalden naast De gelukzalige jaren van tucht van Fleur Jaeggy samen eerder onder meer De avonturen van Pinokkio van Carlo Collodi en Iemand, niemand en honderdduizend en In stilte van Luigi Pirandello.