Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld

ISBN 9789029505758| 2016 | De Arbeiderspers| € 24,99 | Paperback, 448 blz. | Oorspronkelijk: A Descoberta do Mundo (1967-73) | Vertaald door Harrie Lemmens

Clarice Lispector

De ontdekking van de wereld (De Arbeiderspers)

Boek

Herontdekking van een literair fenomeen

De Braziliaans-Joodse auteur Clarice Lispector werd in Oekraïne geboren en emigreerde al op jonge leeftijd naar Brazilië, waar zij uitgroeide tot een literaire grootheid en een naam die op ieders lippen lag. Tussen 1967 en 1973 schreef zij zogenaamde crônicas in de zaterdageditie van Jornal do Brasil. Deze mengeling van essays, aforismen, gesprekken, gedachtestromen, herinneringen en mijmeringen, in Brazilië in 1984 verschenen onder de titel A Descoberta do Mundo, levert bij elkaar een prachtig zelfportret op, waaruit de lezer veel te weten komt over het persoonlijk leven van dit literaire fenomeen: haar geschiedenis, herinneringen, obsessies en opvattingen.

Biografie

Clarice Lispector (1920-1977) behoort ontegenzeggelijk tot de grootste twintigste eeuwse auteurs van het Latijns-Amerikaanse continent en was de meest vernieuwende en oorspronkelijke Braziliaanse schrijfster van haar tijd. Haar complexe, soms experimentele oeuvre telt zowel romans en verhalen als autobiografisch werk.

Vertaler

Harrie Lemmens (Weert 1953) studeerde Nederlands in Nijmegen. Hij woonde en werkte achtereenvolgens in Oost-Berlijn, Lissabon, Nijmegen, Brussel en Almere en vertaalde proza en poëzie uit het Duits, Engels, Spaans en vooral Portugees, o.a. van Pessoa, Eça de Queiroz, Saramago, Agualusa, Rentes de Carvalho, Mia Couto, Dulce Maria Cardoso, Cormac McCarthy, Christoph Hein, João Ubaldo Ribeiro, Machado de Assis,  António Lobo Antunes en Gonçalo M. Tavares. In 2006 kreeg hij de vertaalprijs van het Nederlandse Fonds voor de Letteren.

Daarnaast schreef hij recensies, essays en andere stukken.