Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Boris Pasternak - Dokter Zhivago

ISBN 9789028260733| 2016 | Van Oorschot| € 44,99 | Gebonden, 688 blz. | Oorspronkelijk: (1955) | Vertaald door Aai Prins

Boris Pasternak

Dokter Zhivago (Van Oorschot)

Boek

Dokter Zjivago speelt zich af in het eerste kwart van de twintigste eeuw: de tijd van de Eerste Wereldoorlog, Russische Revolutie en Burgeroorlog.  Voor dokter Zjivago, de man die altijd op zoek is naar de waarheid en voor wie geestelijke vrijheid een levensvoorwaarde is, dreigt het bestaan onder de starre communistische leiding in een nachtmerrie te veranderen. Op zijn moeizame tocht door het land, dat beroofd is van elke vertrouwde waarde, vindt hij slechts één veilige haven, om aan het regime te ontkomen: de getrouwde Lara. Maar ondanks alle hartstochtelijke liefde die zij hem te bieden heeft, is dokter Zjivago gedoemd ten onder te gaan.

Biografie

Boris Pasternak (1890–1960) was een veelzijdig talent maar vestigde vanaf de jaren twintig zijn naam vooral als dichter. Dokter Zjivago bezorgde hem onmiddellijk wereldwijde bekendheid. Voor dit boek kreeg hij in 1958 de Nobelprijs toegekend maar die moest hij onder druk van de Sovjetunie weigeren. Zijn zoon nam de onderscheiding in 1989 alsnog in ontvangst.

Vertaler

Aai Prins oogstte lof met haar vertalingen die bij Van Oorschot verschenen, waaronder Dode zielen van Gogol: ‘Een flitsende vertaling,’ volgens NRC Handelsblad. En David van Reybrouck op De Correspondent: ‘Wat een superieure vertaling! Dit is het mooiste Nederlands dat ik in tijden las. Hulde aan Aai Prins.’