Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Rachel Carson - Verstild voorjaar

2023 | Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep | €24,99 | Paperback, 288 blz. | Vertaald door NIco Groen

Rachel Carson

Verstild voorjaar (Athenaeum - Polak & Van Gennep)

Boek

Verstild voorjaar opent met een ‘fabel voor morgen’, over een Amerikaans stadje waar een mysterieuze plaag de harmonie verstoort. Vogels en bijen verdwijnen, biggetjes sterven en huisartsen krijgen patiënten met vreemde klachten. De schaduw van de dood hangt over de gemeenschap.

Verstild voorjaar, de grote klassieker van Rachel Carson, levert kritiek op de destructieve neiging van de mens om de natuur zijn wil op te leggen. Technologische vooruitgang heeft ons de beschikking gegeven over chemicaliën die ongedierte bestrijden. Maar de ecologische verwoesting en de schade aan de gezondheid die middelen als ddt teweegbrengen zijn enorm.

Het boek had een enorme invloed. Niet alleen werden er honderdduizenden exemplaren van verkocht, het zorgde ook voor een drastische wijziging van het overheidsbeleid van de Verenigde Staten. Verstild voorjaar veranderde de wereld en heeft sinds het verschijnen niets van zijn alarmerende boodschap verloren.

Biografie

Rachel Carson (1907-1964) was mariene bioloog en schrijver. Ze won de National Book Award voor De zee, onlangs opnieuw uitgegeven door Athenaeum—Polak & Van Gennep. Eind jaren vijftig begon ze onderzoek te doen naar de schadelijke effecten van pesticiden. Ondanks de felle tegenstand van de chemische industrie, markeerde Verstild voorjaar het begin van de milieubeweging. Het boek werd gekozen tot de vijfentwintig invloedrijkste wetenschappelijke werken en geroemd vanwege Carsons literaire kwaliteiten.

Vertaler

Nico Groen is de vaste vertaler van ‘natuurschrijver’ Robert Macfarlane. Verder vertaalde hij onder meer werk van Dave Goulson en Helen Macdonald, evenals De zee van Rachel Carson.

Reacties

‘Carson was able to combine a simple and dramatic presentation with a formidable array of backup statistics, and to forge a call to specific action. The impact was enormous – many groups, pieces of legislation, and government agencies were inspired by it – and both its main insights remain central today.’– Margaret Atwood

‘One of the most effective books ever written. It is brilliantly written: clear, controlled and authoritative; with confident poetical flourishes that suddenly illuminate pages of cool exposition.’– The Guardian

‘Carson, the citizen-scientist, spawned a revolution. \[...\] No single work has had the impact of Silent Spring.’ – New York Times

‘Carson’s lyrical writing rendered her not a mere translator of the natural world, but an alchemist transmuting the steel of science into the gold of wonder.’ – Maria Popova