Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Waguih Ghali - Bier in de snookerclub

2023 | Uitgeverij Jurgen Maas | €21,99 | Paperback met flappen, 240 blz. | Vertaald door Paul Heijman

Waguih Ghali

Bier in de snookerclub (Uitgeverij Jurgen Maas)

Boek

Bier in de snookerclub vertelt het verhaal van Ram Bey, een goed opgeleide maar matig gemotiveerde jonge Egyptenaar die zijn weg probeert te vinden in het tumultueuze Caïro van de jaren 1950. Ram hangt graag rond in de hippe Caïro Snookerclub van de stad, waarvan de leden hun best doen zich een typisch Britse deftigheid aan te meten. Maar zijn beste vrienden zijn intellectuelen, die Sartre lezen en zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor een zelfstandig Egypte. De roman speelt zich af vlak nadat koning Faroek van de troon is gestoten en president Nasser de Nijl op en neer vaart in diens luxe jacht. De beloften van vrijheid en land voor de armen zijn op niets uitgelopen. Ram, en de andere student, Font, hebben hun studie verwaarloosd om mee te kunnen doen aan de demonstraties tegen Faroek en de Engelsen. In de snookerclub van Jamil drinken ze een pittig mengsel van bier, wodka en whisky dat ze Bass noemen – ter nagedachtenis aan het Engelse bier dat in Egypte niet langer verkrijgbaar is. Voor Ram is gokken belangrijker dan politiek. Zijn spitse geest, zijn ironische kijk op de zaken en zijn genadeloze zelfkritiek vormen een pantser tegen een wereld van hypocrisie - en tegelijkertijd zijn gevangenis.

Biografie

Waguih Ghali (25 februari 1927/1928/1929 – 5 januari 1969) was een Egyptische schrijver die faam verwierf werd met zijn enige roman, Bier in de snookerclub uit 1964. Uit angst

voor vervolging om zijn politieke opvattingen, bracht hij zijn leven in armoede door in Europees ballingschap. Hij overleed op 5 januari 1969 aan een overdosis slaappillen, die

hij tien dagen eerder ingenomen had. Zijn roman is recent uitgegeven in Penguin’s Contemporary Writers Series en met gejuich ontvangen.

Reacties

‘Deze roman staat in mijn kast met lievelingsboeken. Hij gaat over wat je verliest wanneer je je land verlaat. Over weggaan, aanspoelen op een vreemde kust en nooit meer thuiskomen. Een boek om te herlezen, telkens weer.’ - Lieve Joris

‘Een humoristisch meesterwerk.’ - The Observer