Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Shi Tiesheng - Notities van een theoreticus

2023 | Uitgeverij Van Oorschot | € 29,50 | Paperback met flappen, 512 blz. | Vertaald door Mark Leenhouts

Shi Tiesheng

Notities van een theoreticus (Uitgeverij Van Oorschot)

Boek

Voor Shi Tiesheng, als gerolstoeld schrijver, is het lichamelijke gebrek van de invalide altijd een uitgangspunt geweest voor bespiegelingen over het algemene, menselijke gebrek. Zo ook zijn ‘autobiografie van de geest’, die tot de meest invloedrijke romans uit het hedendaagse China wordt gerekend. ‘Hardop nadenkend’ laat hij in dit eigenzinnige zelfportret zijn eigen herinneringen samenvloeien met die aan een handvol anderen, mensen van wie hij het leven op verschillende manieren door het lot getekend ziet: de invalide C en de emotioneel verlamde dokter F, de gekwetste dichter L en de in de liefde teleurgestelde lerares O, de verbeten schilder Z en de politieke banneling WR. Hij legt hun levens naast elkaar, schuift ze zelfs over elkaar, om op even verrassende als indringende wijze te laten zien wat zij allemaal gemeen hebben, en hoe zij, als personages in zijn ‘schrijversnachten’, allemaal samenkomen in zijn eigen ‘ik’.

Biografie

Shi Tiesheng (1951 - 2010) is een van China’s meest geliefde prozaïsten. Helder, filosofisch en menselijk zijn veelgehoorde typeringen van zijn werk, waarin het beschouwende en het verhalende samengaan. Notities van een theoreticus uit 1996, geldt als zijn magnum opus.

Vertaler

Mark Leenhouts vertaalt uit het Chinees en schrijft eveneens over Chinese literatuur. Hij ontving in 2012 de Letterenfonds Vertaalprijs en in 2022 won hij samen met Anne Sytske Keijser en Silvia Marijnissen de Filter Vertaalprijs. Hij blogt op aardsmaarbevlogen.nl.

Reacties

“[Notities van een theoreticus] is een overpeinzing van het leven, van lijden, mythes, dromen en de realiteit – een glasheldere zoektocht naar het ‘ik’ […] sinds zijn publicatie in 1996 heeft het boek een cultstatus – een buitengewone prestatie” – Paper Republic