Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
 - Het luik van sneeuw

2023 | Uitgeverij Orlando | €22,99 | Hardcover, 192 blz. | Vertaald door Lisette Graswinckel

Het luik van sneeuw (Uitgeverij Orlando)

Boek

Op sommige dagen gelooft Marthe Gail dat ze God is; op andere dagen Jezus Christus. Haar baby is dood, denkt ze. Het rode licht schijnt. Er zitten tralies voor het raam. En de stemmen houden niet op. De tijd vertroebelt; sneeuw valt. De artsen zeggen dat het een zenuwinzinking is, dat dit Gorestown State Hospital is. Haar medepatiënten worden vriendinnen en vijandinnen, zich verplaatsend tussen Dagkamer en Eetzaal, Oostzaal en Westvleugel, maar met een wijde boog om de Kluis heen. Haar man komt op bezoek en toont haar een haarlokje van de baby, maar ze herinnert zich nog niets, tot ze een verdieping hoger mag, op weg naar haar ontslag…

 

Het luik van sneeuw (1930), tragisch en extatisch, choquerend en hilarisch, is een noodkreet van de ziel, een tijdloos meesterwerk dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt.

Biografie

Emily Holmes Coleman (1899-1974) verbleef na de geboorte van haar zoontje twee maanden in een psychiatrische kliniek, een periode die haar inspireerde tot Het luik van sneeuw. In 1926 vestigde zij zich in Parijs, waar Holmes Coleman bevriend raakte met o.a. Djuna Barnes en kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim.

Vertaler

Lisette Graswinckel is literair vertaler en cultuurwetenschapper. Ze vertaalde onder meer werken van Leonora Carrington, Edna Ferber, Joseph Conrad en Edith Wharton. Ook heeft ze onder meer lesgegeven op de Vertalersvakschool en de ITV Hogeschool voor tolken en vertalen

Reacties

Emily Holmes Coleman (1899-1974) verbleef na de geboorte van haar zoontje twee maanden in een psychiatrische kliniek, een periode die haar inspireerde tot Het luik van sneeuw. In 1926 vestigde zij zich in Parijs, waar Holmes Coleman bevriend raakte met o.a. Djuna Barnes en kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim.

 

Quotes

‘Colemans lyrische verslag van haar behandeling voor kraampsychose is origineel en rauw, en geeft tegelijkertijd een onthullend tijdsbeeld.’ – Publishers Weekly

 

‘Een uitzonderlijk en visionair boek.’ – Fay Weldon

‘Het luik van sneeuw is een diep ontroerend boek dat de lezer een glimp biedt van hoe de zieke een tijdelijke verstandsverbijstering en haar consequenties ondergaat.’ – The Nation

‘Holmes Coleman is een onverschrokken en vaardige woordensmeder, die in zeldzaam prachtig en verontrustend proza verhaalt van de onnavolgbare versplintering van geheugen, identiteit en lichaam die het gevolg is van een zenuwinzinking.’ – Claire-Louise Bennett, auteur van Kassa 19