Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers

Schwob Quiz II

Het mag dan al dooien met zowaar een vleugje lente in de lucht, we zetten door met onze Schwob winteractie en brengen u met plezier een tweede Schwob Quiz. Twintig Schwob gerelateerde vragen over moderne klassiekers en hun auteurs.

De inzet was deze keer weerom een erg mooie prijs: alle titels uit onze Schwob winteractie.

Dat zijn:

 • De Vriendt keert terug van Arnold Zweig
 • Domein van licht van Yuko Tsushima
 • Kangoeroe van D.H. Lawrence
 • De kliniek van Ahmed Bouanani
 • Zenobia van Gellu Naum
 • Het zout der aarde van Józef Wittlin
 • De ontraadselaar van Fernando Pessoa

Hoe gaan we te werk? Bijzonder eenvoudig. U stuurt een mail naar schwob@letterenfonds.nl met de correcte antwoorden op onderstaande vragen. Uit de inzendingen met de correcte antwoorden kiest een onschuldige hand een winnaar.

U krijgt van ons tot maandag 8 maart 2021 (20u) om deel te nemen. Meer dan een week zoeken en puzzelen dus. Veel, maar niet alle antwoorden kan u gewoon op onze Schwob website vinden. Indien niet alle antwoorden gevonden worden, telt de inzending met het grootste aantal correcte antwoorden.

 1. ‘Ik voel bijvoorbeeld heel sterk het onvermogen om te handelen, in mijn boek is dat de handeling.’ Welke auteur van Russische afkomst, die erg bewonderd werd door tijdgenoten als Colette en Rilke, weet hier zijn eigen in ledigheid gedrenkte werk, nauwkeurig te typeren.

  Antwoord: Emmanuel Bove
   
 2. Het is een van de gekendste honden in de jeugdliteratuur, niet dat er daar nu zo veel concurrentie is. Haar literaire baasje schonk ons verder nog boeken over robots en salamanders. Hoe heet het hondje, dat ‘wit dingetje van niks’ en haar schepper?

  Antwoord: Dasja van Karel Čapek 
   
 3. Grote XXX, kleine XXX (tip: het zijn geen wasjes)

  Antwoord: Dieven, als in 'Grote dieven, kleine dieven', de roman van Albert Cossery
   
 4. Op welke auteur doelt de Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur met volgende beschrijving: ‘Die eerste roman was gewijd aan de jonge moderne generatie die met min of meer succes probeert zich aan te passen en wier angst voor sentimentaliteit tot een cynisch geblaseerde levensopvatting leidt. Het lichamelijke, het materiële wordt geprezen terwijl het intellect als verdacht en gevaarlijk beschouwd wordt. De helden leven in een sfeer van verveling, ontevredenheid en depressie die ze door spel, flirt en sportprestaties weten te compenseren, en toch verraden de dromen van de hoofdpersoon een verlangen naar iets anders, naar een soort romantiek waarover hij zich daarna schaamt.’

  Antwoord: Knud Sønderby, auteur van o.a. 'Midden in een jazztijd' en 'Twee mensen samen'
   
 5. We zoeken de naam van een schrijfster met een grote fascinatie voor sprookjes en de Japanse cultuur (ze woonde er enige tijd). Extra tip: ze gaf les aan een Nobelprijswinnaar die ook een sterke band heeft met Japan.

  Antwoord: Angela Carter, ze gaf o.a. les aan Kazuo Ishiguro
   
 6. ‘Daar, ploeterend en stampend in het moeras van het hopeloze verdriet dat het enorme ovalen stadion vulde, zag ze een zielig roestbruin wezen zijn rare rondjes rennen.’ is de slotzin van welke (Japanse) novelle?

  Antwoord: 'Stierensumo' van Yasushi Inoue
   
 7. We zoeken het verband tussen Arnon Grunberg, Fernando Pessoa en Marek Hlasko. (Tip: het is een auteur)

  Antwoord: Marek van der Jagt. Dit is een heteroniem gebruikt door Arnon Grunberg. Met de voornaam Marek bracht hij hulde aan een van zijn literaire voorbeelden Marek Hlasko, op de cover van het debuut van Marek van der Jagt stond een foto van de jonge Fernando Pessoa.
   
 8. We zoeken het verband tussen Thomas Bernhard en David Markson.
  (Tip: het zit in de titel)

  Antwoord: Wittgenstein. Zie: 'De neef van Wittgenstein' van Thomas Bernhard en 'Wittgensteins minnares' van David Markson
   
 9. Van Schwobtip tot Netflix hit, Arséne Lupin maakt na meer dan honderd jaar een bijzonder gesmaakte comeback. De gentleman inbreker werd kort na zijn eerste verschijning dermate populair dat er al snel overal copycats opdoken. Eén zo’n kopie werd eveneens bijzonder populair, ook al was hij meedogenlozer en pleegde hij -anders dan Arséne Lupin- wel al eens een moord. Zijn beeld -een gemaskerde man in pak, met hoge hoed- duikt veelvuldig op, van schilderijen van René Magritte tot op platenhoezen van metalgroepen. Wie is deze duistere navolger van Lupin?

  Antwoord: Fantômas
   
 10. Welke van deze vijf bijzonder lezenswaardige Japanse auteurs was (nog) géén Schwobtip:
  • a. Junichiro Tanizaki
  • b. Yasushi Inoue
  • c. Shusaku Endo
  • d. Yasunari Kawabata

   Antwoord: Yasunari Kawabata
    
 11. Al lang voor de publicatie van ‘Naar de rivier van Olivia Laing was duidelijk dat nogal wat schrijvers een moeilijke relatie hebben met alcohol. Welke van deze Schwob auteurs stond niet gekend als zware drinker?
  • a. Jean Rhys
  • b. John Cheever
  • c. Carson McCullers
  • d. Shusaku Endo
  • e. Thomas Wolfe
  • f. Fernando Pessoa

   Antwoord: Shusaku Endo
    
 12. We zoeken de titel van een roman die in 1958 werd ingezet door de CIA om de USSR te destabiliseren. Het boek werd met geld van de CIA gedrukt en dat jaar uitgedeeld aan Russische bezoekers van de Wereldtentoonstelling in Brussel.

  Antwoord: Dokter Zjivago
   
 13. Deze auteur begon als jonge knaap in een schoenenfabriek te werken, werd berucht met een politiek manifest waarin hij in enkele duizenden woorden de misstanden in zijn land aanklaagde en bereikte eeuwige roem met een werk waarin cavia’s een prominente rol spelen.

  Antwoord: Ludvik Vaculik
   
 14. Noem drie non-fictie werken (dus geen romans of verhalenbundels) die het tot Schwobtip schopten.

  Meerdere correcte antwoorden mogelijk: 'Pelgrim langs Tinker Creek', 'Barracoon', 'Het boek van Emma', 'De schoonheid van de nacht'...

   
 15. Deze roman, over de obsessie van een hoteleigenaar voor een onbekende vrouw, bleek controversieel genoeg om in Turkije van de lijst
  ‘aanbevolen lectuur’ te worden verwijderd.

  Antwoord: 'Hotel moederland'
   
 16. Vul aan.
  • a. Het purperen ...
  • b. De rode ...
  • c. De zwarte ...

   Antwoord: 'Het purperen land' (roman van Edna Ferber), 'De rode anjer' (roman van Elio Vittorini), 'De zwarte heer Bazetub' (roman van Albert Vigoleis Thelen)
 1. ‘Tussen elf en twaalf, in afwachting van de bel voor de middaglessen, hingen we gapend rond de tafeltjes van café Pascoli & Giglio, het café van ons gymnasten, op de hoek van de straat die we ook als de onze beschouwden, en de hoofdstraat van de stad, die de burgers de Corso noemden, en wij de Paserang.’ Met deze ronkende zin begint een prachtige roman over een bloedhete zomer. Wat is de titel van die roman?

  Antwoord: 'De rode anjer' van Elio Vittorini
   
 2. Enkele maanden na de inval van Duitsland in Tsjecho-Slowakije wilde de gestapo deze schrijver arresteren. Ze waren kennelijk niet op de hoogte dat hij enige tijd voordien overleden was aan een longontsteking. Daarop arresteerden ze zijn vrouw en broer. Welke schrijver zochten ze?

  Antwoord: Karel Čapek 
   
 3. Zeg niet
  • a. Aleksander Glowacki maar ...
  • b. Emmanuel Bobovnikoff maar ...
  • c. Anna Houston Lane maar ...

   Antwoord: Bolesław Prus, Emmanuel Bove en Ann Petry

    
 4. Herkent u de latere schrijvers?
  • a. a
  • b. b
  • c. c
  • d. d
  • e. e


   Antwoorden: 

   a) Leonora Carrington
   b) Stefan Zweig (links op de foto)
   c) Fernando Pessoa
   d) Virginia Woolf
   e) Erich Kästner