Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers

Schwob Young Community

De zestien bookstagrammers en hun coach aan je voorgesteld

Sinds najaar 2022 hebben zich verschillende boekstagrammers verbonden aan Schwob Young. Samen vormen ze de Schwob Young Community – voor en door lezers tussen de 20 en 35 jaar. Deze vijftien leden hebben zich gestort op het verspreiden van enthousiasme voor en kennis over literaire vertaalde Schwob-klassiekers, en werken als community aan het verbinden van de online en offline boekwereld. Daarvoor wisselen ze ervaringen uit met elkaar als groep en daarbuiten, bijvoorbeeld met uitgevers. Dit alles gebeurt onder begeleiding van coach Corina Maduro, beter bekend als @boekencurator. Deze boekstagrammers hebben elkaar gevonden in hun liefde voor boeken en literaire vertalingen, mooie taal en een belangstelling voor titels die hun (lees)horizon verbreden. Het is een ontzettend fijne groep, waar veel van te leren valt. Hier stellen we ze voor, maar bezoek ook vooral hun accounts om ze beter te leren kennen - en natuurlijk voor boekeninformatie!

 

 

Portret Corina Maduro door Aline BoumaCORINA MADURO

https://www.instagram.com/boekencurator/

@boekencurator

Als er iets is waar Corina (1979) maar niet over uitgepraat raakt, dan zijn het boeken. Als boekencurator deelt ze boekentips en nieuws uit de boekenwereld via haar nieuwbrief, podcast en social media. Ze snuffelt graag rond in tweedehandsboekwinkels, op zoek naar boeken waar een briefje in is achtergelaten of een mooie boodschap in is geschreven. Verder droomt ze ervan om favoriete schrijver Ali Smith een keer spontaan tegen te komen in een museum. In het dagelijks leven is ze ondernemer. Ze ontwikkelt en begeleidt projecten op het snijvlak van programmering en publieksbereik, voor de creatieve sector. Ze voelt zich helemaal thuis in haar rol als begeleider van de Schwob Young Community. Het is ook niet gek dat die mooie collectie Schwob-titels zo’n mooie groep mensen weet te verenigen.

(Portret door Aline Bouma)

SUZANNE PEET

https://www.instagram.com/suusdoetlezen/

@suusdoetlezen

Suzanne (1992) schrijft inmiddels al vijf jaar regelmatig over boeken op haar account @suusreadsbooks. Overdag werkt ze bij een softwarebedrijf en de rest van de tijd zorgt ze samen met haar vriend voor hun dochter en hondje. Waar ze de tijd vandaan haalt om nog steeds zoveel te lezen, weet ze eigenlijk ook niet. Als ze tijd over heeft, schrijft ze ook zelf korte verhalen. Tot nu toe las ze vooral Engelstalige klassiekers, maar dankzij Schwob ontdekt ze nu dat naar het Nederlands vertaalde klassiekers ook echte pareltjes kunnen zijn. Het fijne aan de online bookstagram community is dat er ruimte is om samen te praten over boeken, zonder tegelijkertijd in één ruimte te hoeven zijn. Zo krijg je alle voordelen van een boekenclub (perspectieven horen van anderen en door middel van een discussie diepere lagen in een boek ontdekken) zonder de deur uit te hoeven!

SIEN WEVERS

https://www.instagram.com/studiowoolf/

@studiowoolf

Sien (1994) maakt mede beleid bij een sociale onderneming in Belgisch Limburg en schrijft over boeken op @studiowoolf. Naast lezen houdt ze erg van koffiekoeken, kijken naar de Olympische Spelen en de kleur blauw. Ze wou altijd nog een keertje op vakantie naar Griekenland, maar dankzij de klassieker Drie Zomers van Margarita Liberaki is ze er al geweest. Voor Sien is Schwob haar liefde voor vertaalde literatuur delen en vergeten levens (her)ontdekken.

Portret Joelle Koorneef door Serge LigtenbergJOËLLE KOORNEEF

https://www.instagram.com/joellekoorneef/

@joellekoorneef

Joëlle (1997) werkt bij Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam als programmamaker. Als freelancer maakt ze programmas voor literatuurfestivals en werkt ze voor o.a. schrijverscollectief Fixdit, dat zich inzet voor de herwaardering van klassiekers geschreven door vrouwelijke auteurs. Vandaar ook haar liefde voor Schwob-titels (en dan het liefst geschreven door een vrouw!). Hoewel ze vaker met haar neus tussen de boeken te vinden is, voelt Joëlle zich het meest thuis tussen de vissen op twintig meter diepte. Dat, gecombineerd met haar voorliefde voor Japanse literatuur, maakt dat ze heel graag De blauwe schuit van Shūghorō Yamamoto nog wil lezen, alleen de octopus op de voorkant wekt al nieuwsgierigheid op! Als lid van Schwob Young wil ze haar ervaring met het organiseren van literaire evenementen inzetten om met de andere leden te werken aan spannende toekomstplannen.

(Portret door Serge Ligtenberg)

MARIE-CHRISTINE RADDATZ

https://www.instagram.com/tina_en_dewalvis/

@tina_en_dewalvis

Marie-Christine (1987) werkt bij Kunsthalle Emden (Du) op de afdeling museumeducatie. Ze steekt graag mensen aan met haar enthousiasme voor kunst en literatuur. Marie-Christine is opgeleid als Neerlandica, ze deed in Münster en Nijmegen de Master Nederlandse Letterkunde en Literair vertalen en studeerde af met een scriptie over literatuur als medium van het cultureel geheugen. Ze is een kind van de kusten en is geboren tijdens een zomerstorm, maar als het stormt zit ze liever binnen met een goed boek. Marie-Christine is dol op de literaire verbeelding van de Waddenzee en het noordpoolgebied, en leest graag boeken over zeeavonturen. Zo ligt de The Shadow Line van Joseph Conrad nog altijd op haar te wachten. Schwob ziet Marie-Christine als een uitnodiging om de schatten te ontdekken die nog steeds sluimerend op de zeebodem van de oceaan van literatuur liggen.

LIANNE VAN ROEKEL

https://www.instagram.com/lekkerlezenmetlianne

@lekkerlezenmetlianne

Lianne (1990) werkt als communicatieadviseur bij de Technische Universiteit Delft. Het spreekt voor zich dat ze dol is op lezen, maar ze wordt ook blij van volleybal, katten, films en muziek. Qua boeken verslindt ze bijna alles wat los en vast zit. Volgens online platform The Storygraph, waar ze een trotse librarian van is, is de rode draad daarin dat het vaak literaire fictie is en bijna nooit lichte kost. De laatste jaren is Lianne haar horizon aan het verbreden door fictie uit allerlei verschillende landen te lezen. Ze reist momenteel graag virtueel af naar Azië en Latijns-Amerika. Schwob-titel Domein van licht van Yūko Tsushima staat daarom hoog op de ellenlange lijst met binnenkort te lezen boeken. Dankzij de Schwob Young Community komt ze in aanraking met vergeten parels uit allerlei windstreken en tijdsperiodes, waardoor ze haar horizon alleen maar verder kan verbreden. Een mooi vooruitzicht!

(Portret door Marcel Krijger)

CLAUDINE CHABOT

https://www.instagram.com/reading.in.amsterdam/

@reading_in_amsterdam

Claudine (1989) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd met een master Erfgoedstudies. Na vijf jaar in een kunsthandel gewerkt te hebben, werkt ze nu in een boekhandel in Amsterdam. Hoewel ze pas sinds twee jaar echt een fanatieke lezer is geworden, hebben lezen en boeken inmiddels een grote rol in haar lezen ingenomen. Dankzij Schwob leest ze nu klassiekers die anders nooit op haar pad waren gekomen, waarvan bijvoorbeeld Mevrouw Caliban van Rachel Ingalls meteen een van haar lievelingsboeken werd.

Portret Céline CanonCÉLINE

https://www.instagram.com/celine_canon/

@celine_canon

Céline (1995) is contentmarketeer en werkt ook als vertaler/copywriter Frans in bijberoep. Haar hartje gaat sneller slaan als ze een meesterwerk van een vergeten schrijfster in handen heeft. Naast boeken heeft ze een zwak voor (of verslaving aan) koffie. Dankzij al die koffie heeft ze genoeg energie en goesting om veel te sporten en te koken. Op haar Instagramaccount deelt ze haar leesavonturen in het Frans én Nederlands. Ze kan eindeloos praten over boeken. De online boekengemeenschap is voor haar gewoon een plek waar ze zichzelf kan zijn. Ze vindt het stiekem ook leuk om Nederlandse boeken te promoten bij Franse lezers en andersom. Sommige boeken worden in een andere taal (opnieuw) uitgegeven en worden populairder, die ontdekkingen deelt ze graag met de lezers van de andere taal om zo heel goede boeken aan te bevelen die voor hen helemaal niet bekend zijn.

 

SUZANNE

https://www.instagram.com/books_of_su/

@books_of_su

Suzanne (1989) heeft naast de studie communicatie-wetenschappen ook de Fotoacademie doorlopen. Ze woont dicht bij een van de mooiste boekhandels van Nederland: Van der Velde in de Broeren in Zwolle. Daar is ze dan ook vaak te vinden. Ze heeft een voorliefde voor Japanse literatuur. Kokoro: de wegen van het hart van Natsume Soseki is een boek dat ze graag nog wil lezen. Op haar Instagram account @books_of_su deelt ze op enthousiaste wijze boekentips, inspiratie en recensies.

FLOOR DAASVAND

https://www.instagram.com/tussendeboeken/

@tussendeboeken

Floor (1994) is op dit moment op zoek naar een baan. Het liefst zou ze er een vinden in de boekenwereld, zodat ze mensen kan enthousiasmeren voor haar grootste hobby. Naast boeken spaart ze spullen van Hello Kitty en postzegels. Natuurlijk ontbreken de Hello Kitty-postzegels niet in haar collectie. Een klassieker die ze nog graag zou willen lezen is De ontraadselaar van Fernando Pessoa, omdat ze dol is op detectiveverhalen. Voor haar betekent de online boekencommunity een plek om de liefde voor boeken te delen en elkaar te inspireren titels op te pakken die je anders misschien niet had gekozen.

Portret Jonathan van der Horst door Jeyda YagizJONATHAN VAN DER HORST

https://www.instagram.com/verloreninvertaling/

@verloreninvertaling

Jonathan (hij/hem, 1993) is schrijver, theater- en programmamaker. Als lezer houdt hij ervan in contact te komen met werelden waar hij het bestaan niet van had kunnen vermoeden. Zo ontwikkelde hij een fascinatie voor vertaalde literatuur, waarbij hij de westerse canon, die iedereen al kent, bewust een beetje links laat liggen. (Hoewel hij stiekem nog wel ergens hoopt de volledige Op zoek naar de verloren tijd-cyclus van Proust op een dag uit te zullen lezen.) Sinds een aantal jaar leert hij Spaans, wat zijn interesse voor vertalen en vertalingen alleen maar versterkt. Sinds kort deelt hij zijn leeservaringen via het Instagramaccount @verloreninvertaling, via welke hij in de toekomst ook leesclubs, podcasts en andere meertalige gekkigheid hoopt te ontwikkelen. Schwob is daarbij de ideale uitvalsbasis om de wereld van of vertalingen verder te ontdekken.

(Portret door door Jeyda Yagiz)

Portret Esmé door Lieke van den Krommenacker ESMÉ VAN DEN BOOM

https://www.instagram.com/readfever/

@Readfever

Esmé (1993) post als @Readfever over dansen, zingen en bergwandelingen, maar vooral en in de eerste plaats over literatuur. Al jong leesverslaafd, maar na een studie Nederlands en Engels des te meer verslingerd. Van poëzie tot fantasy en van feministische roman tot mycologisch manifest (jawel, sinds Merlin Sheldrake’s Verweven leven mag je haar ook voor schimmelnetwerken wakker maken), Esmé doet niets liever dan over boeken praten en iedereen boekenadvies op maat geven. Mede daarom is ze eens per maand te gast in de literaire podcast Lezen is Vurrukkulluk. In het dagelijks leven heeft ze een droombaan bij Forum Groningen: de actuele collectie van de bibliotheek inkopen. Esmé zou het liefst willen lijken op Anne Elliot uit Austen's Persuasion – geen ander personage heeft zo standvastig en ruimhartig lief in zware omstandigheden – maar zelf was ze in de negentiende eeuw waarschijnlijk hopeloos ten onder gegaan aan eigenwijsheid. 

(Portret door Lieke van den Krommenacker)

DAPHNE

https://www.instagram.com/laissez_lire/

@laissez_lire

Daphne (1988) komt uit Schiedam, maar woont al veertien jaar in Antwerpen. Daar studeerde ze Taal- en letterkunde (Spaans-Theater-, film- & literatuur- wetenschap), ontmoette de liefde van haar leven en tegelijkertijd een cultuur die haar véél beter ligt dan de Nederlandse. Een tijdje werkte ze in een bibliotheek (een droomjob dacht ze, maar dat viel tegen), maar ondertussen werkt Daphne voor een organisatie die anderstalige nieuwkomers opleidt en begeleidt naar duurzaam werk. Super boeiend, maar niet meer zo ‘boekig’ en dat is een gemis. Gelukkig maakt deel uitmaken van de Schwob Young-community dat enigszins goed. Ze leest vooral in het Engels, maar ook wel veel vertalingen, met een voorliefde voor boeken waar niet veel in gebeurt, van mooie taal en zinnen die je anders naar de wereld doen kijken. Daphnes lievelingsschrijvers zijn Ali Smith, Zadie Smith, Richard Powers, Johan Harstad, Jenny Offill, Max Porter, Ruth Ozeki, Daniel Kehlmann en ! Jesse Ball.

MAARTJE VAN TESSEL

https://www.instagram.com/boekentip/

@boekentip

Maartje (1999) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht, waar ze haar passie voor literatuur ontdekte. Ze verdiepte zich helemaal in de wereld van boeken en belandde voor haar stage op de redactie van De Bezige Bij. Maartje werkt bij Boekhandel Bijleveld in Utrecht en wordt enthousiast van mooie boeken tippen aan vragende, twijfelende of juist even enthousiaste lezers. Dat boekentippen zet ze voort op Instagram, waar ze naast haar favoriete literatuur ook graag allerlei andere literaire activiteiten met je deelt. Hoog op haar klassiekerlijstje staat De wand van Marlen Haushofer, waar ze al ontelbaar veel goede leeservaringen over gehoord heeft en absoluut eens aan moet beginnen. Naast al dat lezen heeft Maartje nog 1001 hobby’s, van schaken tot moestuinieren, borduren en programmeren. Alles met wisselend succes - maar gelukkig blijven boeken bij haar altijd in trek!

WENDY

https://www.instagram.com/wendyandthebooks/

@wendyandthebooks

Wendy Reniers (1992) is docent Nederlands als Tweede Taal (NT2), projectcoördinator en auteur/redacteur van lesmateriaal. De liefde voor taal en jezelf door middel van taal kunnen uitdrukken, zie je ook terug in haar passie voor boeken en verhalen. Deze liefde deelt ze met de wereld via haar instagramaccount @Wendyandthebooks, waar ze leesweekenden organiseert, een klassiekers boekenclub host, maar vooral enthousiasme deelt met andere boekenliefhebbers. Schwob staat voor haar voor een kans om meer vertaalde literatuur uit alle windstreken te lezen en vergeten meesterwerken breder toegankelijk te maken. Van alle Schwob-boeken staan Domein van licht van Yūko Tsushima en Wittgensteins minnares van David Markson hoog op haar leeswensenlijst.

MIRTHE DOLK

https://www.instagram.com/mirthe.marielle

@mirthe.marielle


Mirthe (1995) werkt als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid. Sinds 2019 deelt ze op haar Instagram @mirthe.marielle haar voorliefde voor boeken, plantjes en haar katten Winnie & Cleo. Boeken over katten hebben zelfs een speciaal plekje in haar boekenkast gekregen, naast een grote collectie klassiekers, mythologische hervertellingen & een uit de hand gelopen verzameling van vertalingen van haar lievelingsboek De Kleine Prins. Via de Schwobb Young community hoopt ze nog meer vergeten parels uit de literatuur te ontdekken, te beginnen met een boek dat hoog op haar ’te lezen-lijstje’ staat: Verboden schrift van Alba de Céspedes.