Gabriele Tergit

Gabriele Tergit (1894-1982) begon De Effinger te schrijven in 1932 op het hoogtepunt van haar carrière als journalist en auteur. Als baanbrekende (eerste vrouwelijke) rechtbankverslaggever had ze groot inzicht gekregen in de verhalen van mensen uit alle windstreken van het leven. Ze had net haar eerste roman, Käsebier erobert den Kurfurstendamm met groot succes gepubliceerd, een ingenieus en grappig Berlijns boek over het creëren van een hype en alles wat daar omheen gebeurt. Vrij snel daarna, op 5 maart 1933, in de nacht van haar 39ste verjaardag, stormden SA-ers haar appartement binnen om haar te arresteren. Tergit kon vluchten, eerst naar Tsjecho-Slowakije en daarna naar Palestina. Uiteindelijk vestigde ze zich in Londen, waar ze tot haar dood in 1982 woonde. Ze schreef De Effingers in de loop van 18 jaar, in hotelkamers in Praag, Jeruzalem, Tel Aviv en in de Britse hoofdstad in een poging om de verloren wereld van haar jeugd te heroveren. In 1948 keerde ze voor het eerst terug naar Berlijn, een bezoek waarop wordt gezinspeeld in de sombere epiloog van de roman.