Dorothea Tanning

Kunstenares Dorothea Tanning (1910-2012) werd geboren in Illinois en verhuisde in de jaren veertig van de twintigste eeuw naar New York. Toen de Duitse kunstenaar Max Ernst, indertijd getrouwd met kunstverzamelaar Peggy Guggenheim, haar schilderij Birthday kwam bekijken, viel hij als een blok voor haar. Dorothea en Max trouwden in een dubbele ceremonie met fotograaf Man Ray en Juliet Browner, en verhuisden naar Sedona, Arizona, waar ze een huis bouwden aan de rand van de woestijn. Tanning begon naast het schilderen decors en kostuums te ontwerpen voor het toneel. Midden jaren vijftig verhuisde het stel naar Frankrijk.

Na de dood van Ernst in 1976 keerde Tanning terug naar New York, waar zij ook ging beeldhouwen en schrijven. Haar werk is wereldwijd opgenomen in collecties van toonaangevende musea als het Tate Modern, Centre Pompidou en het Museum of Modern Art. Dorothea Tanning publiceerde haar memoires en twee dichtbundels, en haar enige roman De kloof: een weekend toen ze 94 was. Ze overleed op 101-jarige leeftijd.