Logo Schwob.nl - de mooiste vergeten klassiekers

Marcel Schwob
sticker De mooiste vergeten klassiekers
Dorothea Tanning - De kloof

2020 | Orlando | € 21,50 | gebonden, 176 blz. | vertaald door Els de Roon Hertoge en Annelies de Hertogh

Dorothea Tanning

De kloof (Orlando)

Boek

De weerzinwekkende Raoul Meridian heeft voor het weekend enkele gasten uitgenodigd in zijn landhuis, dat hij in de grimmige schoonheid van de woestijn heeft laten bouwen. Onder hen Albert, met zijn veel te mooie verloofde Nadine, die onweerstaanbaar wordt aangetrokken door de leegte van het landschap. Tijdens hun verblijf vallen zij ten prooi aan obsessies en hartstochten die hun weerga niet kennen.
Onaangeraakt door de geheimen en intriges om haar heen, wijst het ontembare meisje Destina hun de weg naar het hart van een mysterieus ravijn, waar verlangen en wreedheid versmelten tot een meedogenloze waarheid.

De kloof is een surrealistische roman over liefde, fatale schoonheid en duistere geheimen, die nog lang nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen zal blijven nazinderen.

Biografie

Dorothea Tanning

Kunstenares Dorothea Tanning (1910-2012) werd geboren in Illinois en verhuisde in de jaren veertig van de twintigste eeuw naar New York. Toen de Duitse kunstenaar Max Ernst, indertijd getrouwd met kunstverzamelaar Peggy Guggenheim, haar schilderij Birthday kwam bekijken, viel hij als een blok voor haar. Dorothea en Max trouwden in een dubbele ceremonie met fotograaf Man Ray en Juliet Browner, en verhuisden naar Sedona, Arizona, waar ze een huis bouwden aan de rand van de woestijn. Tanning begon naast het schilderen decors en kostuums te ontwerpen voor het toneel. Midden jaren vijftig verhuisde het stel naar Frankrijk. Na de dood van Ernst in 1976 keerde Tanning terug naar New York, waar zij ook ging beeldhouwen en schrijven. Haar werk is wereldwijd opgenomen in collecties van toonaangevende musea als het Tate Modern, Centre Pompidou en het Museum of Modern Art. Dorothea Tanning publiceerde haar memoires en twee dichtbundels, en haar enige roman De kloof: een weekend toen ze 94 was. Ze overleed op 101-jarige leeftijd.

Meer informatie

Reacties

‘Tanning heeft alle ingrediënten bijeengebracht voor een meesterlijk drama over liefde en verraad, jaloezie en spijt […] verteld in trefzeker, vloeiend proza dat schittert door een hallucinatoire schoonheid.’ - The Guardian

‘Tanning trekt je haar wereld in, om je vervolgens op jezelf terug te werpen: je moet je eigen verhaal maken, je eigen conclusies trekken. Dat is ook precies de kracht van De Kloof.’ - Hans den Hartog Jager