Fran Ross

Fran Ross (1935 - 1985) deed eindexamen op haar vijftiende, kreeg een stipendium voor de universiteit van Philadelphia en haalde daar haar bachelor. In 1960 verhuisde zij naar New York en werkte een tijdlang bij de uitgeverijen McGraw-Hill en Simon & Schuster. Ross schreef voor tijdschriften als Essence en Playboy en werkte voor de show van de komiek Richard Pryor. In 1974 werd haar debuut Oreo gepubliceerd in de VS, op het hoogtepunt van de Black Power-beweging, maar het boek bleef vrijwel onopgemerkt – en een enkele keer volledig misverstaan. Het boek was zijn tijd vooruit. Op vijftigjarige leeftijd overleed Fran Ross aan kanker, een tweede roman bleef onvoltooid. Inmiddels is Oreo in vele vertalingen verschenen en geldt als een moderne klassieker, baanbrekend qua vorm en taal.