Albert Cossery

Albert Cossery (1913-2008) was er trots op dat niemand in zijn familie ooit hoefde te werken. Hij werd in 1913 geboren als nakomertje van het gezin Kusairi in Cairo. Hij bezocht de lagere school bij de Franse broeders en daarna het lycée français, zodat alle kennis in het Frans tot hem kwam.

Begin jaren dertig vertrok hij naar Parijs om te studeren, maar uiteindelijk werd zijn geboemel zelfs vader Kusairi te gortig: die stopte zijn toelage, en Cossery moest terug naar huis. Daar publiceerde hij in literaire tijdschriften zijn eerste verhalen. Na de oorlog vertrok Cossery voorgoed naar Parijs, mede dankzij een aanbeveling van Albert Camus, die zijn werk ontdekte toen hij literair adviseur was voor uitgeverij Charlot. In 1945 nam Cossery zijn intrek in een hotelkamer van La Louisiane aan de Rue de Seine, waar hij tot zijn dood op 22 juni 2008 bleef wonen. In 1990 ontving Cossery voor zijn werk Le Prix de la Francophonie.

Hoewel Cossery dus schreef in het Frans, dacht hij in het Arabisch en heeft hij zichzelf altijd nadrukkelijk beschouwd als een Egyptische schrijver. Hij heeft nooit een Frans paspoort willen aanvragen. ‘De Voltaire van de Nijl’, zoals hij genoemd wordt vanwege zijn bijtende spot, is altijd zeer kritisch geweest op zijn eigen zinnen – elk woord doet ertoe.